– Demonstranter drept i flere syriske byer

En mann i kamuflasjeklær står på taket av en bygning, angivelig i byen Homs i Syria. Bildet er tatt fra en video som ble lagt ut på internett fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Flere titalls demonstranter ble drept av sikkerhetsstyrker i Syria fredag, ifølge menneskerettsaktivister. Over store deler av landet protesterte folk mot det sittende regimet.

De blodigste sammenstøtene skal ha funnet sted i byen Homs, i den sentrale delen av landet.

– Seks er bekreftet drept i Hama og 15 i Homs så langt, sier Ammar Qurabi, som leder Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria.

Statlige medier melder på sin side at ti soldater og politifolk er blitt drept i Homs av «terroristgrupper».

Les også: Opposisjonsleder pågrepet i Syria

I byen Deir al-Zor i den viktigste oljeproduserende regionen i Syria ble fire demonstranter drept, ifølge en lokal stammeleder. I tillegg skal tusenvis av kurdere ha demonstrert i den østlige delen av landet.

I hovedstaden Damaskus skal flere titalls demonstranter ha marsjert i bydelen Midan like etter fredagsbønnen, men de ble raskt stanset av sivilkledde sikkerhetsstyrker.

Les også: Syrere frykter fredagen

TV-stasjonen Al Jazeera viste opptak av folk som marsjerte før de la på sprang mens de ropte slagord mot regimet.

Også i hovedstadsforstaden Saqba ble det meldt om demonstrasjoner. Om lag 2.000 personer marsjerte med krav om at syriske myndigheter løslater hundrevis av personer som er arrestert av sikkerhetsstyrker de siste dagene.

– Folket ønsker å kaste regimet, ropte demonstrantene.

Noen av deltakerne i protesten i Saqba ville marsjere mot Damaskus, men myndighetene sperret veiene inn til byen.

Den framtredende opposisjonspolitikeren Riad Seif ble arrestert i bydelen Midan i hovedstaden. Seif arbeider for demokratiske reformer og har vært arrestert flere ganger tidligere.

Les flere nyheter her