– Over 200 døde i Benghazi

Libyas leder Muammar Gaddafi har slått hardt ned på uroen som har oppstått i den libyske byen Banghazi. Foto: REUTERS / Ismail Zitouny / SCANPIX. Les mer Lukk

Mer enn 200 personer har mistet livet i uroen i den libyske byen Benghazi i løpet av helgen, opplyser leger til BBC.

Det blodigste angrepet skal ha skjedd mot et begravelsesfølge lørdag.

En lege ved Jala-sykehuset i Benghazi sier til BBC at 208 døde kropper fra lørdagens sammenstøt befinner seg i sykehusets likhus. Ytterligere tolv døde skal befinne seg på et annet sykehus. De fleste av ofrene var skutt, ifølge legen.

– Nitti prosent av skuddsårene var i hodet, nakke, bryst og hjertet, sier den kvinnelige legen, som BBC kaller Brayka.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) oppjusterte søndag antallet døde i uroen i det nordafrikanske landet de siste fire dagene til 173. Lørdag ble 90 personer drept i sammenstøt i Libyas nest største by Benghazi og områdene rundt, ifølge organisasjonen.

HRW sier at deres anslag er «konservativt», men basert på samtaler med sykehusansatte og vitner.

Samtidig sprer Gaddafi-regimet propaganda om at blant annet Israel og utenlandske medier står bak uroen i landet.

Les også: Den arabiske protestbølgen fortsetter

HRW sier at deres anslag er «konservativt», men basert på samtaler med sykehusansatte og vitner.

Gravfølge

En lege i Benghazi sier til den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera at det var mottatt 15 drepte personer og i tillegg en rekke sårede ved hans sykehus etter skytingen lørdag.

Les også: - Massakre i Libya

– Dette sykehuset er ikke godt utstyrt, og det kommer sårede i bølger. Alle er svært alvorlig såret, i hodet, i brystet og i mageregionen, sier legen, som legger til at det er snakk om skuddskader.

En annen kilde sier til Al Jazeera at antall drepte kan være langt høyere enn 15.

– Dusinvis er drept, ikke 15, dusinvis. Vi er midt i en massakre her, sier mannen, som selv skal ha hjulpet til med å få sårede brakt til sykehus.

Benghazi

Benghazi har vært episenteret for demonstrasjonene mot Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime. Ifølge en lokal beboer har landets sikkerhetsstyrker nå forskanset seg i sitt kommandosenter i byen. Derfra har snikskyttere åpnet ild mot demonstranter, sier beboeren.

– Akkurat nå er det eneste militære nærværet i Benghazi begrenset til kommandosenteret. Resten av byen er befridd, sier beboeren til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge kilden har tusener av libyere samlet seg foran tinghuset i byen. Der har de med seg alt utstyr de trenger for å bli værende.

– Det er ingen mangel på mat, til tross for at ikke alle butikker holder åpent. Bankene er stengt. De offentlige kontorene og politistasjonene i byen er alle brent ned, sier Reuters’ kilde.

Opplysningene lar seg ikke bekrefte av uavhengige kilder, og sikkerhetsstyrkene sier tvert imot at 80 prosent av byen er under kontroll.

– Konspirasjon

Libyske myndigheter sier og skriver at en utenlandsk sammensvergelse står bak uroen i landet, melder nyhetsbyrået DPA.

Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana meldte sent lørdag kveld at medlemmer av en utenlandsk gruppe var arrestert.

Gruppen hadde som mål å destabilisere Libya, og palestinere, sudanere og tunisiere var blant de arresterte. Israels hemmelige tjenester kan ha en finger med i spillet, het det også.

En regjeringskontrollert avis skriver søndag at volden i Libya «er ledd i de skitne planen og konspirasjonene pønsket ut av Amerika, sionismen og vestlige forrædere», skriver Reuters.

Ikke landsomfattende

Det er først og fremst i Benghazi, hvor støtten til Gaddafi har vært svakere enn ellers i landet, det har vært urolig. Det er foreløpig ingenting som tyder på et landsomfattende opprør.

Et italiensk øyenvitne sier til det italienske nyhetsbyrået Ansa at situasjonen er «fullstendig ute av kontroll» i Benghazi.

– Alle offentlige bygninger og en bank er brent ned, og opprørerne har plyndret og ødelagt alt. Det er ingen i gatene, ikke engang politi, sier italieneren.

Regimeskifte usannsynlig

Eksperter mener det er usannsynlig med et opprør av egyptisk eller tunisisk type i Libya, og viser til at Gaddafi har oljepenger som han kan bruke strategisk for å holde den sosiale uroen i sjakk og bevare sin popularitet.

Utenlandske journalister har ikke fått innreisetillatelse i Libya etter at uroen oppsto, og journalister som allerede er i landet, får ikke reise til Benghazi.

Samtidig er både mobilnettet og tilgangen til internett periodevis blitt sperret i landet. Demonstrantene i Egypt og Tunisia brukte mobiltelefoner og internett aktivt.