Mener hun ikke kunne ha avdekket overgrepssak

Advokatene til to av de tiltalte, Johnny Christian Shill (foran) og Sverre Næss. Fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn i Alvdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

En tidligere barnevernsleder i Alvdal, som også er venninne med den hovedtiltalte kvinnen, sa i retten onsdag at hun ikke ante hva som foregikk i venninnens hus.

– Jeg har gransket meg selv for å finne ut om vi kunne ha avdekket dette. Men det var ingenting som tydet på at det det foregikk noe, sa den 61 år gamle kvinnen.

Hun var fungerende barnevernsleder i kommunen fra 2000 til 2003.

– Jeg skjønner ikke noe av hele saken. Det er det sikkert mange som ikke gjør, sa hun i retten.

Les også: Alvdal-saken: - Mamma ba meg bli surrogatmor

Anmeldte ikke

61-åringen var blant de første som fikk vite at det fantes en film der den nå hovedtiltalte 64 år gamle ekssamboeren begår grove seksuelle overgrep mot sin stedatter. Moren fortalte sin venninne om at hun hadde funnet en film etter at mannen brøt ut av samboerskapet i 2007. Først ett år senere ga moren filmen til politiet. Det skjedde etter at politiet hadde ransaket huset hennes.

– Da jeg fikk vite om filmen, anbefalte jeg henne å gå til politiet. Hun sa hun skulle gjøre det.

– Tenkte du ikke på å anmelde selv, ville tingrettsdommer Tom Urdahl vite.

– Jeg burde vært den første til å forstå at jeg skulle ha gjort det, men jeg stolte på min venninne. Jeg hadde et godt inntrykk av henne. Jeg hadde aldri tatt henne i løgn, sa 61-åringen.

Les også: Svik etter svik i Alvdal-saken

Healing

Kvinnen fortalte at hun advarte sin venninne mot den nå hovedtiltalte 64-åringen. Han ble i 1999 domfelt for seksuelle overgrep mot to småjenter.

– Jeg visste at han hadde en dom, og fortalte det til min venninne. Hun sa at hun ikke trodde meg, sa 61-åringen.

Les også: Sjokket i Alvdal

Hun jobber i dag som barnevernpedagog og oppga også i retten at hun jobber som healer. Da den hovedtiltalte moren ble løslatt etter den første pågripelsen i oktober 2008, sendte venninnen en oppmuntrende healingmelding til henne på SMS. «Sender deg og alle i politiet en healing for at det skulle gå best mulig», skriver kvinnen ifølge det som ble gjengitt i retten onsdag. (©NTB)