Verden ønsker 2011 velkommen

Rundt 1,5 millioner mennesker samlet seg i havna i Sydney for å se det tradisjonelle fyrverkeriet nyttårsaften. Foto: Tim Wimborne (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Champagne og fyrverkeri preger som vanlig feiringen når verden tar farvel med 2010, et år som for flere land har vært preget av økonomiske utfordringer.

Land i Stillehavet var de første til å ønske det nye året velkommen. Først ute var den lille øystaten Kiribati, og etter at klokken slo tolv, fulgte nyttårsmarkeringer som perler på en snor gjennom tidssonene.

I Sydney i Australia samlet det seg tradisjonen tro en stor folkemengde i havneområdet for å feire. Rundt 1,5 millioner møtte opp for å se det overdådige fyrverkeriet fra Harbour Bridge.

Sju tonn fyrverkeri ble sendt opp, og ifølge arrangørene er det det beste og største fyrverkeriet i verden. I søraustralske Adelaide feiret innbyggerne i 40 graders varme, mens de nordøstre delene av landet er rammet av alvorlig og omfattende flom.

Helligdommer

I Japan feiret millioner av mennesker overgangen til det nye året som vanlig med å besøke shinto-helligdommer.

Feiringen i sentrum av Hongkong trakk titusenvis av mennesker, som kom for å få med seg et imponerende fyrverkeri og lysshow.

Selv om kinesisk nyttår er en mye større begivenhet, var det også flere tusen feirende i sentrum av Beijing fredag. President Hu Jintao sa i sin nyttårstale at Kina skal holde fast ved «fredens, utviklingens, og samarbeidets standard».

Nyttårsklokke

Seoul markerte årsskiftet med den buddhistiske tradisjonen å la klokken i Bosingak-paviljongen lyde 33 ganger.

I Taiwan markerte midnatt begynnelsen på år 100 etter taiwansk kalender, og anledningen ble feiret med det dyreste fyrverkeriet noensinne i Taipei og en popkonsert.

Mens innbyggerne i Moskva forberedte feiringen, brukte opposisjonelle kvelden til å demonstrere i nærheten av Kreml. Politiet grep inn og pågrep 35 personer, blant annet opposisjonsleder Boris Nemtsov.

I de store europeiske hovedstedene var det planlagt feiringer ved kjente landemerker som Eiffeltårnet, Big Ben, Colosseum og Brandenburger Tor. New York i USA ventet rundt en million mennesker på Times Square. (©NTB)

Les flere nyheter her