31 personer drept i 2010

Få personer blir tilfeldig offer for drap i Norge, viser en oversikt Aftenposten har laget over drapssaker som er blitt etterforsket i 2010. (Illustrasjonsfoto: Scanpix) Les mer Lukk

Få personer blir tilfeldig offer for drap i Norge, viser en oversikt Aftenposten har laget over drapssaker som er blitt etterforsket i 2010.

En foreløpig oversikt for inneværende år viser at 31 mennesker er blitt drept i Norge, skriver Aftenposten.no. I bare to av sakene er ofrene tilfeldig valgt og bare ett av drapene er uoppklart.

– Det er ikke mange av disse som er utsatt for tilfeldige drap. De aller fleste blir drept av personer som er bekjente eller i nære relasjoner, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen til avisen.

Ifølge den årlige oversikten fra Kripos ble 29 personer drept i Norge i 2009. Dermed bekrefter den foreløpige oversikten for 2010 den fallende tendensen de siste årene. På slutten av 1990-tallet og fram til 2003 var det årlig om lag 40 personer som ble drept i Norge hvert år. Siden 2004 har imidlertid antallet saker falt ned mot 30 drap i året.

– De fleste drapene i Norge er oppgjør i kriminelle gjenger, er hatrelatert, i nære relasjoner eller mellom bekjentskaper, sier Bjørnebekk videre.

Målt mot folketallet betyr årets antall at Norge har 0,6 drap per 100.000 innbyggere. I sammenligning med andre land er dette tallet lavt. I nabolandet Sverige viser det tilsvarende tallet 0,9 drap og for USA hele 5,2 drap per 100.000, skriver Aftenposten. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter