Kaldt og pent julevær i vente

Et svanepar svømmer rundt i frostrøyken i indre Oslofjord. Det kalde været vil fortsette gjennom julehelgen de fleste steder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Les mer Lukk

I det meste av landet blir været i julehelgen kaldt og fint. Enkelte steder på det indre Østlandet kan vente ned mot 35 kuldegrader.

– Det er et enkelt og ryddig vær i vente, forteller statsmeteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB.

Indre strøk av Østlandet vil få ned mot 20-25 minusgrader, men temperaturen enkelte steder i Østerdalen vil kunne få så kaldt vær som 35 minusgrader.

Lite nedbør

Den hvite jula er sikret de fleste steder, og noen ny nedbør blir det trolig lite av.

– Snøværet i Sverige kan komme inn helt øst i Hedmark, men det er så lite og usikkert at det nesten ikke er verdt å skrive om, sier meteorologen.

Det kalde og pene været gjør seg også gjeldende på Sør- og Vestlandet. I kystnære områder er det ventet 3-4 kuldegrader i julehelgen, mens indre områder – som Voss – kan få 10-15 kuldegrader.

Sønnavind i romjula

I romjula kan det bli litt annerledes. Litt økende sønnavind kan gi litt høyere temperaturer på Vestlandet. På Østlandet ser det ut til å holde seg ganske kaldt også i romjula, ifølge statsmeteorologen.

Mye av det samme været blir å finne i Midt- og Nord-Norge også, takket være høytrykksryggen som ligger over Skandinavia i julehelgen.

– Men helt i nord – fra Nordkapp og østover – blir det forbigående høyere temperaturer og en del sludd- og snøbyger. Der kan det bli opp mot null grader på juledagene. Det er jo litt rart at vi lengst i nord får den høyeste temperaturen, sier Börje Johansson.

Lavtrykk først til nyttår

Sterke høytrykk over Norge har sørget for de lave temperaturene i desember. De lavtrykkene som har ligget rundt, har ikke har den tyngden som trengs for å komme inn over landet vårt, ifølge meteorologen.

For tiden presser lavtrykk og nedbør på fra vest i Norskehavet, men også det har vanskelig for å komme fram på grunn av høytrykket.

– Så det er først fram mot nyttårshelgen at det kan bli mer vind, økende nedbør og høyere temperaturer, avslutter statsmeteorologen.

Skisteder

Hvit jul betyr også gode muligheter for å komme seg ut på ski hvis man er lei av innendørs julekos.

Alle de store skistedene her i landet har åpent. Av de aller største har Trysil 16 av 31 heiser i drift, Geilo har 13 av 20 og Hemsedal har 12 av 24, ifølge skiinfo.no.

På snøtoppen blant de åpne skianleggene ligger Harpefossen i Sogn og Fjordane, med 110 centimeter.

(©NTB)