USA ville stoppe norsk lastebåt

USA ønsket i 2005 å stanse en norsk lastebåt på vei til Iran med noe man trodde kunne være deler til landets atomprogram. Operasjonen mislyktes på grunn av pengekrangel, skriver Aftenposten.no.

Opplysningene stammer fra WikiLeaks-dokumenter som avisen har fått tilgang til.

En hektisk notatutveksling oppsto i april 2005 da den amerikanske ambassadøren i Oman mente å vite at det om bord i det norske skipet var tyskproduserte kraner som skulle til Iran, men som først skulle losses i Oman.

Der så ambassadøren en mulighet til å stanse forsendelsen og sendte en diplomatisk hastemelding til utenriksdepartementet i Washington DC og til USAs ambassader i Norge og Tyskland.

USA ønsket å bruke et internasjonalt avtaleverk som 90 land har underskrevet, til å hindre at lasten skulle komme fram til Iran. Både Norge og Tyskland ble bedt om å bistå Oman i arbeidet, skriver Aftenposten.no.

Omans myndigheter fryktet imidlertid at de ville bli holdt juridisk og økonomisk ansvarlig og ba Norge og Tyskland om å stille økonomiske garantier. Dette ble ikke gjort, verken fra norsk eller tysk side. Etter en del fram og tilbake fortsatte lastebåten uten å ha losset kranene i Oman.

Amerikanerne konkluderte med at det kanskje ville la seg gjøre å stanse skipet i en annen havn i Golfen, men det framgår ikke av WikiLeaks-dokumentet om dette lyktes. (©NTB)