Treholt til Skavlan

Spiondømte Arne Treholt er gjest på programmet Skavlan fredag førstkommende. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Les mer Lukk

Fredag er spiondømte Arne Treholt gjest på sesongens første episode av Skavlan.

- Treholt er Norges mest omtalte mann for tiden. Han kan ha blitt involvert i en rettsskandale vi kanskje ikke helt ser dimensjonen av, og for oss var det helt naturlig å invitere ham, sier redaksjonsleder Leif Åge Reme i Skavlan-redaksjonen, til NRK.no.


Arne Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han 20. januar 1984 ble arrestert og siktet for spionasje. 20. juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. I boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», hevder forfatterne at det såkalte «pengebeviset» i Treholt-saken er forfalsket, og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid. Lørdag fortalte en tidligere spaner i det daværende overvåkingspolitiet overfor Aftenposten at bevis i spionsaken ble fabrikkert. Disse påstandene skal nå etterforskes.

Fredrik Skavlan sier han synes det blir spennende å snakke med Norges for tiden mest omtalte mann.

– Jeg var skoleavisredaktør da Treholt ble pågrepet, og har jo helt siden da tenkt at det skulle være et spennende intervju å gjøre. Men kanskje mer spennende i dag enn noensinne, sier han til NRK.no.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker gransking av det såkalte pengebeviset.

Arne Treholt ønsker foreløpig ikke å kommentere dette.

Ifølge Dagbladet, som er på Kypros sammen med Treholt, virket han svært fornøyd med det riksadvokat Tor-Aksel Busch formidlet under pressekonferansen tirsdag. Busch ber nemlig Gjenopptakelseskommisjonen om å se på pengebeviset i Treholt-saken på nytt.

– Jeg vil ikke kommentere saken akkurat nå. Jeg vil se nærmere på saken sammen med min advokat, sier Arne Treholt til Dagbladet.

Treholt bor og arbeider i Limassol på Kypros, hvor han er direktør for et finansselskap.