– Ingen arrestordre på Assange

Lederen for varslernettstedet WikilLeaks, Julian Assange, har ennå ikke mottatt noen innkalling til avhør. (Foto: AP Photo/SCANPIX, Bertil Ericson) Les mer Lukk

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange står fritt til å forlate Sverige ettersom påtalemyndigheten ikke har utstedt noen arrestordre på ham etter voldtektsanklagene, sier Assanges advokat.

Advokat Björn Hurtig sa lørdag at etterforskningen av voldtektsanklagen fortsetter, men at lederen for varslernettstedet WikilLeaks ennå ikke har mottatt noen innkalling til avhør.

– Jeg har blitt fortalt at det ikke foreligger noen arrestordre på ham, sa Hurtig.

Førstestatsadvokat Marianne Ny gjenåpnet 1. september etterforskningen av en voldtektsanklage mot Assange. Det ble i august utstedt en arrestordre på australieren da anklagene først ble kjent, men denne ble så trukket tilbake.

Assange har hele tiden hevdet at anklagene er en del av en svertekampanje mot ham og varslernettsiden, som i sommer offentliggjorde 77.000 hemmelige, amerikanske militærdokumenter fra krigen i Afghanistan Det er varslet at nye 15.000 dokumenter står for tur.

Amerikanske myndigheter har gått hardt ut mot Assange etter offentliggjøringen, i likhet med etterretningsorganer, vestlige regjeringer og myndighetene i Pakistan og Afghanistan.

Assange har oppholdt seg i Sverige siden begynnelsen av august, og har også søkt om oppholds- og arbeidstillatelse i Sverige. Trolig ønsker han å registrere seg som ansvarlig utgiver av WikiLeaks, som har flere servere i en av Stockholms forsteder. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.