– USA-styrker i Irak kan settes inn i kamp igjen

De amerikanske styrkene trekker seg ut av Irak. Men USA kan bli tvunget til å sette inn sine styrker igjen. (AP Photo/Maya Alleruzzo) Les mer Lukk

Amerikanske styrker kan bli satt inn i kampoperasjoner i Irak igjen om nødvendig, sier USAs øverstkommanderende i landet, general Ray Odierno.

I et intervju med CNN søndag gjorde Odierno det klart at Iraks egne styrker er klare til å ta over når USA trekker sine siste styrker ut neste år.

Men han innrømmet at dersom de irakiske styrkene mislykkes totalt, kan USA bli tvunget til å sette inn sine styrker igjen. Han mener imidlertid at dette er svært usannsynlig.

De siste amerikanske kampstyrkene ble trukket ut av Irak torsdag, to uker før fristen som president Barack Obama hadde satt. 50.000 soldater er igjen i landet for å drive opplæring og rådgivning.

– Min vurdering i dag er at de vil være klare. Vi ser stadig utvikling når det gjelder deres evne til å planlegge og utføre operasjoner, sa Odierno.

Han innrømmet likevel at det fins scenarier der USA kan måtte trå til igjen.

– Om det ender med et komplett sammenbrudd i Iraks sikkerhetsapparat, eller om politisk strid fører til at de kollapser. Men vi kan ikke forestille oss at noe sånt skjer, sa han i intervjuet. (©NTB)