Stanset avlytting av terrorsiktede

PST besluttet å avslutte avlyttingen av David Jakobsen (t.h) og den medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak mer enn to måneder før pågripelsene. Jakobsens advokat sier han ikke kan se noen annen grunn til det annet enn at de må ha bestemt seg for å henlegge saken. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix) Les mer Lukk

Politiets sikkerhetstjeneste innstilte avlyttingen mot to av de terrorsiktede mer enn to måneder før de ble arrestert. Forsvarerne mener PST egentlig hadde tenkt å henlegge saken.

Mer enn to måneder før pågripelsene av de tre mennene som er siktet for terror, besluttet PST å kutte ut avlyttingen av Shawan Sadek Saeed Bujak (37) og David Jakobsen (31), skriver VG.

– Ville henlegge

– Jeg kan ikke tolke dette på annen måte enn at PST bestemte seg for å henlegge saken mot disse to, sier David Jakobsens advokat, René Ibsen.

Da beslutningen om å droppe avlytting ble tatt, hadde Bujak og Jakobsen vært i politiets søkelys i ni måneder.

– Det er oppsiktsvekkende å ikke avlytte personer som angivelig skal være terrorister, sier Arvid Sjødin, som er Bujaks advokat.

Den tredje siktede, Mikael Davud (39), som antas å være hovedmannen i saken, ble avlyttet helt fram til pågripelsene 8. juli. Etter det VG kjenner til fikk PST kjennskap til Bujak og Jakobsen gjennom overvåkingen av Davud.

Forbund

Ettersom det i Norge ikke er straffbart å forberede terrorhandlinger alene, er PST avhengig av å kunne sikte de involverte for å ha inngått et forbund som hadde til hensikt å begå terrorhandlinger.

– Jeg ser det slik at PST bruker to uskyldige personer for å ramme hovedmannen. Det virker som om PST har konstruert et forbund som en lovteknisk løsning for å få fatt i Davud, sier Ibsen.

Informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken, vil ikke kommentere etterforskningen overfor VG.

Davud og Jakobsen har anket kjennelsen om fire ukers varetekt. Ankespørsmålet blir trolig avgjort torsdag. Det er foreløpig ikke avgjort om Bujak skal anke. (©NTB)