Afghanske flyktningbarn forteller sine historier

Afghanske kvinner venter på å bli sendt tilbake til Afghanistan ved et av FNs regtreringssentre for flyktninger i Peshawar i Pakistan. Over 1,7 millioner afghanere bodde i Pakistan i 2009. Det er en av verdens største flyktningebefolkninger. Foto: Fayaz Aziz (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

«Hjemme». Det er temaet for verdens flyktningdag som ble markert søndag. Men for stadig flere barn er hjemme et sted man bare vil vekk fra.

«Kan du tenke deg at jeg har ligget 36 timer under en lastebil? Kan du tenke deg at jeg, uten mat og vann, måtte klamre meg til en liten stang, og kan du tenke deg hver eneste lille stein som spretter mot ansiktet ditt, smerten om det bare hadde skjedd én gang. Kan du tenke deg hvor vondt det gjør å reise slik alle disse timene... kan du tenke deg at du bare har lyst til å slippe taket og gi opp?»

Slik begynner historien til en 18 år gammel gutt fra Ghazni i Sør-Afghanistan. For noen måneder siden klarte han å flykte fra hjemlandet til Sverige. Alene.

Gi barna en stemme

Hans historie er en blant mange som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har samlet i rapporten «Voices of Afghan Children», som ble offentliggjort fredag.

– Vi har villet fortelle barnas egne historier, sier Rebecca Svad, som har intervjuet en gruppe afghanske mindreårige som har kommet alene til Sverige.

Rapporten undersøker hvilke grunner og motiver barna har for å reise fra hjemlandet, hvilke ruter de tar gjennom Europa, og hvordan de blir mottatt ved ankomst.

Barna forteller om reiser gjennom Iran, Pakistan, Tyrkia, Hellas, Frankrike og andre europeiske land. De forteller om hvordan de blir mishandlet av menneskesmuglere, grensevakter og politi. Noen av barna dør underveis, noen blir etterlatt til en uviss skjebne.

Sterk økning

De siste årene har det vært en markant økning av mindreårige som flykter alene til Europa og Norden.

I fjor søkte 2.250 enslige mindreårige asyl i Sverige, av disse kom 780 fra Afghanistan. I hele EU søkte rundt 15.000 enslige mindreårige asyl i fjor.

I Norge ser derimot trenden ut til å ha snudd: I år har det kommet 36 prosent færre asylsøkere enn i fjor, og ifølge Utlendingsdirektoratet er nedgangen enda større når det gjelder enslige mindreårige asylsøkere.

I første kvartal i år kom det 221 enslige mindreårige asylsøkere hit til landet, en nedgang på 58 prosent fra samme periode i 2009.

Komplisert

I rapporten understreker UNHCR at det er nødvendig å tenke helhetlig når det gjelder unge asylsøkere.

– Vi må huske at det er svært komplisert å vurdere asylsøknadene til barn. De står overfor andre farer enn voksne, sier lederen for UNHCRs regionkontor i Norden, Hans ten Feld i en pressemelding.

Han understreker at barnas frykt, følelse av skam og deres ofte vonde erfaringer skaper traumer som ikke må glemmes. (©NTB)