Musharraf: – For mye prat om afghansk retrett

Det ustanselige snakket om tidsplaner for uttrekking av utenlandske styrker undergraver arbeidet for fred i Afghanistan. Stormaktene må gjøre det klart at de ikke vil stikke av, krever den tidligere pakistanske presidenten.

Den tidligere pakistanske statssjefen Pervez Musharraf sa i en tale i London mandag at han er glad for dagens storoffensiv mot talibanmilitsen i det sørlige Afghanistan. Det bør imidlertid ikke settes noen tidsfrist for krigen mot de ekstreme islamistene, mente han.

– Nye 30.000 soldater er satt inn, amerikanske soldater, og en USA-ledet operasjon er i gang – det er vel og bra. Men når det snakkes om å dra sin vei etter to år og alt slikt, kan det bare oppmuntre Taliban, framholdt Musharraf.

Han sa også at den globale kampen mot terrorisme avhenger av at islamistene i Afghanistan og i de tilgrensende områdene i Pakistan blir beseiret.

– Dette er tyngdepunktet, og det er der man må sette inn støtet hvis man skal lykkes, sa den tidligere pakistanske presidenten.

Ifølge Musharraf ville det vært lettere å beseire Taliban hvis ikke stormaktene som invaderte Afghanistan i 2001 hadde behandlet alle pashtunere som fiender. Pashtunerne er et folkeslag som spiller en viktig politisk rolle i de afghansk-pakistanske grenseområdene.

(©NTB)