Får gratis heroin av staten

Danmarks narkomane får nå tilbudet om statsfinansiert heroin. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX) Les mer Lukk

Danmark vil bruke 70 millioner danske kroner i året på heroinklinikker og andre tilbud til narkomane.

En stor del av pengene vil gå til innkjøp av heroin, og inngå i en heroinassistert behandling som et prøveprosjekt.

De første rusmisbrukerne kan fra midten av februar få statsfinansiert heroin i Odense og København, skriver den danske avisen Politiken.

- God samfunnsøkonomi

Dette skjer etter årelang debatt om fordeler og ulemper ved ordningen.

I mars vil kommunene som grenser til København gi samme tilbud, mens Esbjergs narkomane får tilbudet til sommeren.

- Det har vært underveis i 15 år, og det har vært mye for og imot. Det er det fortsatt, men jeg tror vi kan få noen brukere til å slutte med å ty til vold og kriminalitet, og at det dermed er god samfunnsøkonomi i det i siste instans, sier Birthe Vorsum, som er leder av Rusmiddelcenter Odense.

Om lag 230 narkomane vil være en del av prosjektet på sikt. En dagsdose med heroin estimeres til å koste cirka 300 danske kroner.

- Norge må tørre å følge danskene

– Norge må tørre å følge danskene og innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling, sier sentralstyremedlem Kjartan Lunde i Unge Venstre.

Lunde viser til at Sveits og Tyskland har hatt gode erfaringer med heroinassistert behandling. I Sveits har ordningen vært permanent siden 2008.

– I 2008 døde 179 mennesker av overdose i Norge. Vi trenger å tenke nytt for de tyngste misbrukerne. De norske politikerne må tørre å åpne for prøveprosjekt her hjemme, sier Lunde.

- Slipper å ty til kriminalitet

Lunde sier utdeling av heroin fra helsepersonell både reduserer faren for overdoser og fører til en generell bedring av helsen til heroinavhengige, fordi de kommer i jevnlig kontakt med helsevesenet. I tillegg påpeker han at heroin på resept kan forebygge kriminalitet.

– Da slipper de narkomane å ty til tigging, kriminalitet og prostitusjon for å få penger til stoff, avslutter Lunde