FN stanser fredsoperasjon i Kongo

Kongolesiske regjeringssoldater med FN-støtte har stått bak et flertall av drapene på sivilpersoner i sin jakt på opprørere øst i Kongo, hevder menneskerettighetsorganisasjoner. Nå stanser FN operasjonen. Foto: REUTERS / SCANPIX Les mer Lukk

<pFN stanser støtten til en kongolesisk militæroperasjon mot rwandiske opprørere i Øst-Kongo etter massiv kritikk.</p

Militæroperasjonen vil bli avsluttet innen utgangen av året, opplyser FN.

Les også: - FN støtter en hær som angriper sin egen befolkning

Operasjonen har blitt sterkt kritisert for brutaliteten blant de kongolesiske soldatene, som med FN-støtte i form av mat og ammunisjon har jaktet på rwandiske hutuopprørere som har gjemt seg i de østlige delene av Kongo.

Tidligere denne uka offentliggjorde menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch en rapport som viste at soldatene har drept flere sivile enn det opprørerne har gjort. Rapporten avslørte også at vilkårlige drap og gjengvoldtekter av kvinner nærmest hørte til dagens orden.

Minst 1.400 sivile er blitt drept i løpet av de ni månedene operasjonen har vart, og tusenvis av mennesker er blitt tvunget på flukt, ifølge HRW.

FN har ikke svart på anklagene fra HRW, men FNs spesialutsending for Kongo, Alan Doss, innrømmer at det har vært flere «svært alvorlige humanitære konsekvenser».

På et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld opplyste Doss at operasjonen vil avsluttes senere denne måneden.

Til journalister sier Doss at «enkelte elementer» i den kongolesiske hæren har vært en «risiko». (©NTB)