- Tilfeldig at de rammes så hardt

RAMMET AV TYFON: En mann bærer sine barn gjennom vannmassene i Santa Cruz sør for hovedstaden Manila i Filippinene. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pMinst sju mennesker er funnet døde etter tyfon på Filippinene. </p

Tyfonen Mirinae herjet lørdag videre i de nordlige delene av Filippinene, med en vindhastighet på over 51 meter i sekundet. Blant de døde er en mann og hans ett år gamle barn som omkom i Laguna-provinsen sør for hovedstaden Manila, opplyste tjenestemenn.

Minst sju personer er funnet døde etter uværet, og minst fire andre er savnet, ifølge BBC.

Ber om hjelp

Mirinae har tvunget mer enn 105.000 mennesker til å flykte fra sine hjem, og ordfører Ariel Magcalas i byen Santa Cruz rett nord for Manila ba lørdag om hjelp.

- Vi trenger gummibåter og helikoptre, sa han.

Tyfonen river trær opp med røttene, velter master for kraftledninger og flerrer takene av hus. Ifølge redningsarbeidere er minst 50 hus ødelagt av bølger som vinden pisket opp på en innsjø i provinsen Cardona øst for Manila.

Marinae er det fjerde store uværet på en måned. I slutten av september skapte tyfonen Ketsana store oversvømmelser i områdene rundt Manila, og i begynnelsen av oktober ble Filippinene rammet av uværet Parma. Mer enn 900 mennesker har omkommet i uværene på Filippinene den siste tiden.

Tilfeldig

Vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt sier til ABC Nyheter at de mange uværene på Filippinene denne høsten delvis skyldes tilfeldigheter.

- Filippinene har som regel besøk av flere uvær i løpet av en høst, men det er nok litt tilfeldig at de har hatt så mange i det siste, sier Smits.

Slik så det ut i byen Santa Cruz på Filippinene tidligere lørdag. (Foto: Scanpix)

I tillegg sier statistikken at det skal være større aktivitet i Stillehavet enn i et gjennomsnittlig år, forårsaket av El Niño-sirkulasjonen.

Årsaken til de mange tropiske stormene og - orkanene er det varme havet utenfor øyene.

- Vannet varmer opp den fuktige luften, som stiger opp og danner skyer. Denne lufta er fuktig, og får en roterende bevegelse som kan bli veldig sterk. Da blir det kompakte skyer og veldig mye nedbør, samtidig som det blåser veldig kraftig, sier Smits.

Til hustakene

I området rundt Santa Cruz står vannet nå høyt i gatene.

- Vannet står veldig høyt. Det rakk oss til livet, men andre steder sto vannet like høyt som hustakene, sier Marlon Albay, ifølge BBC.


Vinden har vært oppe i 150 kilometer i timen, med nesten 200 kilometer i timen i kastene. Lørdag ettermiddag hadde tyfonen minket til tropisk storm.

Smits forteller at selv om vinden blåser sterkt, forflytter storm- eller orkansenteret seg relativt rolig.

- Orkanen flytter seg veldig sent, ikke mer enn 20-25 kilometer i timen, sier meteorologen.

Bedre enn forventet

Mirinae skal nå være på vei mot Vietnam. Smits forteller at uværet vil roe seg ned etter hvert som det kommer lengre nord, fordi vannet og temperaturen blir kaldere.

Ifølge BBC har Mirinae fulgt den samme ruten som Ketsana. Vanessa Tobin i UNICEF sier til kanalen at uværet i Manila ikke var så ille som forventet. Men:

- Vi har fått rapporter fra sør i landet, spesielt i området rundt Bicol, hvor det har vært ekstremt mye regn og store skader, sier hun.

I Bicol var det flere leirras i 2006.