Stoltenberg tror på bindende klimaavtale i København

BINDENDE AVTALE: - Målet vårt er fortsatt å få til en juridisk bindende avtale, selv om flere gjentar at det blir vanskelig, sier Stoltenberg, her avbildet med den svenske og finske statsministereren på det nordiske statsministermøtet i Stockholm. (Foto: Scanpix Sverige) Les mer Lukk

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror fortsatt på en juridisk bindende klimaavtale, og kaster seg inn i innspurten før klimatoppmøtet i København for å sikre en god avtale. </p

Sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke regjeringssjefer skal Stoltenberg delta i gruppen Climate Circle som i ukene fram til klimatoppmøtet i desember skal møtes for å legge større press på verdens nasjoner. Målet er å komme fram til en forpliktende klimaavtale i København.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen inviterte Stoltenberg med i gruppen da de mandag møttes på det nordiske statsministermøtet i Stockholm. Det er første gang i København-runden at statsledere engasjerer seg direkte for en ny klimaavtale. Fram til nå har forhandlingene vært holdt på lavere politisk nivå.

– Målet vårt er fortsatt å få til en juridisk bindende avtale, selv om flere gjentar at det blir vanskelig, sier Stoltenberg til NTB.

Usikkerhet

Det hersker stor usikkerhet om hva som kommer ut av København-toppmøtet. Norges sjefforhandler og klimastatsråd, Hanne Bjurstrøm, sa fredag at hun ikke tror det kommer en ratifiserbar avtale, men håper på en juridisk avtale med klare forpliktelser om utslippskutt. Stoltenberg håper fortsatt på at klimatoppmøtet ender opp med en konvensjon landene må ratifisere.

– Jeg håper fortsatt på det, men min målsetting er at det i hvert fall blir enighet om en juridisk bindende avtale som kan munne ut i en konvensjon i 2010, sier Stoltenberg.

Samkjøring

Selv om de nordiske landene ikke har veldig forskjellige oppfatninger i forkant av København-møtet, mener statsministeren at det er nyttig å møte sine nordiske regjeringskolleger.

– Det er viktig at vi er samkjørte om virkemidler og finansiering av klimakuttene, for Norden har en viktigere rolle enn noen gang, i og med at Danmark er vertsland og Sverige har formannskapet i EU, sier Stoltenberg.

Blant annet håper han å få støtte for Norges syn der handel med klimakvoter inngår som en del av klimaavtalen. (©NTB)