Siv Jensen krever Nav-sjefens avgang

Fremskrittsparties leder Siv Jensen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pFrp-leder Siv Jensen mener direktør Tor Saglie utviser dårlig lederskap og bør gå fra jobben som sjef i Nav.</p

Det var under talen til landsstyret i Fremskrittspartiet lørdag at Jensen ba Saglie vurdere sin stilling. Bakgrunnen for kravet er rapporten som Riksrevisjonen la fram om Arbeids- og velferdsetaten Nav for noen dager siden. Regnskapet for 2008 kunne ikke godkjennes og riksrevisor Jørgen Kosmo kom med skarp kritikk av etaten.

– Ledelsen har også et ansvar. Det virker som Navs øverste ledere ikke greier å ta selvkritikk på mange alvorlige områder. Derfor mener jeg Saglie burde vurdere sin stilling og trekke seg som leder for Nav, sa Siv Jensen fra talerstolen.

Saglie ville lørdag ikke kommentere utspillet, men henviste til Arbeidsdepartementet.

– Holder ikke

Riksrevisjonen er kritisk til at Nav gjennom flere år har nedprioritert arbeidet med å sikre en tilfredsstillende internkontroll. Det er oppdaget en rekke tilfeller av feil i utbetaling av sykepenger, overgangsstønad og barnebidrag i 2008 som følge av dette.

– Han har sittet i stillingen en stund, vært med på hele sammensmeltingsprosessen, men uten å ta tak i de reelle utfordringene. Det holder ikke lenger, sier Siv Jensen til NTB.

Partilederen mener det virker som om Saglie skyver ansvaret for problemene i Nav vekk fra seg selv og i stedet plasserer dem på andre, lenger ned i etaten.

– Det mener jeg er dårlig lederskap. Det er hans ansvar å kvalitetssikre det som kommer nedenfra i organisasjonen, sier Jensen.

Statsministeren må forklare

Frp-lederen finner det er kritikkverdig at statsministeren bruker en settestatsråd, som ved siden av å bestyre sitt eget departement også skal ha ansvaret for utviklingen i Nav gjennom Arbeidsdepartementet.

Hanne Bjurstrøm (Ap) ble tirsdag utnevnt til arbeidsminister, men skal fortsette som Norges forhandlingsleder i klimaforhandlingene i København til slutten av desember. Først 21. desember tiltrer hun som arbeidsminister. Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) skal være vikar i denne perioden.

– Når det også er en settestatsråd som er helt ny, så er det all grunn til å være bekymret på vegne av brukerne av Nav de nærmeste månedene, sier Jensen.

Hun ber statsminister Jens Stoltenberg komme til Stortinget for å gi en orientering om hvordan regjeringen vil løse problemene før arbeidsministeren er på plass.

– Har ikke statsministeren heller har gjort seg opp en tanke om dette, kan vi bare glemme å få orden i Nav de neste månedene. Det kan ikke vi sitte stille og se på av hensyn til alle dem som er avhengig av at Nav fungerer i hverdagen, sa partilederen. (©NTB)