Partene vurderer avtaleutkast etter Iran-samtaler

Lederen for IAEA, Mohamed ElBaradei, krysser fingrene for at Iran, Russland, Frankrike og USA godkjenner avtaleutkastet innen fredag. Foto: REUTERS / Herwig Prammer / SCANPIX. Les mer Lukk

<p Partene i forhandlingene om Irans atomprogram har fått et avtaleutkast til vurdering. Nå har USA, Russland, Frankrike og Iran to dager på seg til å godkjenne utkastet.</p

Siden mandag har utsendinger fra de fire landene vært samlet hos Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien. Onsdag ble samtalene avsluttet, og IAEA presenterte et utkast utsendingene nå skal diskutere med sine respektive regjeringer. Ifølge Mohamed ElBaradei, lederen for IAEA, har partene har frist til fredag til å komme med innsigelser og endringsforslag.

– Jeg har sendt ut et utkast som etter min bedømmelse er en balansert tilnærming til hvordan vi kan komme oss videre, sa ElBaradei.

Irans utsending i Wien ville ikke kommentere utkastet, som blant annet går ut på at Iran skal overføre 1,2 tonn lavanriket uran til Russland og Frankrike innen året er omme. Uranet vil deretter bli foredlet og så sendt tilbake til Iran. På den måten skal Iran få nok uran, samtidig som de vestlige landene kan kontrollere at stoffet ikke blir brukt til å lage våpen, melder BBC.

– Jeg krysser finerene for at alle parter godkjenner avtalen innen fredag, sa ElBaradei. (©NTB)