Nordmann tiltalt for terrorfinansiering

<pEn 40 år gammel norsk statsborger av somalisk opprinnelse er tiltalt for terrorfinansiering. Mannen skal ha samlet inn 200.000 kroner til en somalisk gruppe.</p

40-åringen som er bosatt i Oslo, skal ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha vært sentral i overføring av penger til den somaliske islamistgruppen al-Shabaab.

Mannen er tiltalt for å ha samlet inn minst 200.000 kroner som skulle sendes til personer i organisasjonen al-Shabaab i Somalia. Ved to anledninger overførte han rundt 135.000 kroner av de innsamlede midlene til to ledere i organisasjonen.

I august 2007 ble 500 amerikanske dollar overført til den svenske statsborgeren Faud Mohammed Khalaf, og i januar 2008 ble 10.000 dollar sendt til Aden Hashi Ayrow. Ayrow ble senere drept i et amerikansk luftangrep i Dusamareb i mai i fjor.

Svært alvorlig

Statsadvokat Pål Lønseth ser svært alvorlig på saken.

– Vi vil ikke at Norge skal være en havn for finansiering av terrorvirksomhet, enten terroren skjer i Afrika eller Asia eller hvor som helst ellers. Det er viktig at vi slåss mot det, og denne tiltalen viser at vi tar dette alvorlig, sier han til NTB.

Den 40 år gamle norske statsborgeren ble opprinnelig pågrepet i mars i fjor sammen med to andre menn. Siktelsene mot de andre to er henlagt etter bevisets stilling. Den siktede ble senere løslatt fra varetekt.

– Han har ikke noe utreiseforbud. Han er norsk borger og har norsk pass, og vi har ikke sett noen grunn til å frata ham passet. Vi har vurdert det slik at vi på dette tidspunktet ikke har noen grunn til å tro at han stikker av, sier Lønseth.

Mannen skal ha samlet inn pengene til al-Shabaab på ulike måter. Både i forsamlingslokaler, fra butikker og kontakter gjennom øvrig forretningsdrift. Han har også hatt kontakt med personer i Sverige som har hatt sympatier i samme retning. Disse har blitt etterforsket av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

– Jeg tror man skal ha for øye at den terroren man ser i verden i dag må ha sin finansiering, og mye av denne finansieringen kommer også fra vestlige land. Vi har et ansvar sammen med alle andre land for å søke å begrense finansieringen av terror, understreker Lønseth.

Terror

Al-Shabaab, som senest i september i år erklærte troskap til al-Qaidas leder Osama bin Laden, har utført en rekke terrorangrep både mot militære og sivile mål i og utenfor Etiopia.

Ifølge tiltalen har organisasjonen blant annet stått bak flere selvmordsangrep i Etiopia, bombeangrep, drap på offentlige tjenestemenn og angrep på FN-støttede fredsbevarende styrker.

FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot Somalia der det legges ned forbud mot å levere våpen og militært utstyr av enhver art til landet, samt å finansiere slike leveranser. Det er også forbudt å direkte eller indirekte yte teknisk, finansiell eller annen bistand til militære aktiviteter.

40-åringen skal tidligere ha sagt at han mener at al-Shabaab er en motstandsbevegelse som ikke har begått terrorhandlinger, men er altså på kollisjonskurs med norske og internasjonale myndigheter i denne oppfatningen.

Dette skal være første gang en norsk statsborger er tiltalt for terrorfinansiering.

Saken kommer neppe opp for retten før i 2010. Saken er ikke sendt over til berammelse for tingretten ennå, men vil bli oversendt i løpet av kort tid. (©NTB)