60 drept i kamper

I KAMP: Ingen medier har tilgang inn i områdene der kampene pågår. De eneste bildene fra Sør-Waziristan er fra byer på grensen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pPakistanske styrker har drept 60 opprørere, mens hæren har mistet fem soldater.</p

Den pakistanske hæren møter hard motstand i den omfattende operasjonen mot Taliban i Sør-Waziristan. Samtidig prøver de sivile i området å komme seg i sikkerhet.

I løpet av det første døgnet med kamper er 60 opprørere og fem soldater blitt drept, ifølge hæren, som trolig har innledet den største operasjonen Pakistan noen gang har gjennomført mot de islamistiske opprørerne i landet.

– Opprørerne yter stor motstand mot enhver forflytning fra hærens side, sier innbyggeren Ehsan Mahsud, som natt til søndag flyktet fra byen Makeen til Mir Ali.

Flyktet

Over 100.000 sivile har siden august flyktet fra Sør-Waziristan, som har et innbyggertall på rundt 600.000. Tallet på flyktninger kan nå bli doblet, advarer hjelpeorganisasjoner og tjenestemenn.

– Vi anslår at ytterligere 100.000 kan bli fordrevet. Totalt 150.000 til 200.000 kan bli fordrevet, sier Waseem Shahid i hæren.

Krigføringen er vanskelig for hæren, som er trent til å drive konvensjonell krigføring og ikke operasjoner mot opprørere. Tre tidligere aksjoner i stammeområdene ved grensen til Afghanistan har mislyktes siden 2004.

Kontroll

Taliban har til nå hatt nesten full kontroll i regionen og har hatt flere år på å forberede et forsvar av området.

– Operasjonen vil fortsette til målet er nådd. Hæren har blokkert alle veier inn og ut av Waziristan, sier generalmajor Athar Abbas.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ser hæren for seg at operasjonen skal vare i seks til åtte uker med et mål om å få avsluttet før vinteren og snøfallet kommer.

Det ble meldt om harde kamper flere steder både lørdag og søndag, og hæren skal ha åpnet tre fronter mot opprørerne.

Hæren har satt inn rundt 30.000 soldater i offensiven mot opprørerne i det som omtales som Talibans siste friområde i Pakistan. De kjemper mot mellom 10.000 og 12.000 opprørere.

– En krig i Waziristan vil ikke bli enkel. Waziristan er som et svart hull, sier Rahimullah Yusufzai, som er ekspert på stammeområdene. (©NTB)