- Galskap å bli i Afghanistan

<pStorbritannias tidligere USA-ambassadør mener at det er galskap å krige videre i Afghanistan og kan ikke se at det er i britenes interesse å bli værende i landet. </p

Christopher Meyer var Tony Blairs utsending i Washington fra 1997 til 2003, og han spilte derfor en sentral rolle da britenes sluttet seg til USAs invasjon av Afghanistan høsten 2001.

Nå tar den mangeårige diplomaten et nådeløst oppgjør med hele krigen, som han kaller bortkastet sløsing med soldatblod og skattebetalernes penger, skriver The Sunday Times.

Uklare mål

I en ny bok argumenterer Meyer kraftig mot et fortsatt britisk militærnærvær i Afghanistan og stiller spørsmål ved hva man egentlig håper å kunne oppnå i landet.

– Etter nesten åtte år i Afghanistan, er det fortsatt uklart hvorfor vi er der. Er det for å hindre al-Qaida fra å vende tilbake i hælene på Taliban? Eller forsøker vi å endre det afghanske styresettet og samfunnet, spør Meyer.

– Avhengig av hvem man snakker med – briter eller amerikanere – er svaret enten det ene, begge deler eller noe midt imellom, mener han.

Fånyttes

– Det er en ting å sende en straffeekspedisjon etter al-Qaida, men fånyttes å kjempe mot historien og tro at man kan bygge opp Afghanistan fra grunnen av, etter et vestlig konsept basert på demokrati og menneskerettigheter, mener Meyer.

– Dersom dette skrudde foretaket skal ta 40 år, slik forsvarssjef David Richards antydet tidligere i år, er det umulig å se at en slik underlig konsentrasjon av ressurser i et land av marginal viktighet på noe som helst måte er i vår nasjonale interesse, fortsetter den tidligere ambassadøren.

– De stakkars styrkene våre kan vinne tusen slag i Helmand-provinsen, og flittige tjenestemenn fra bistandsdepartementet kan planlegge en bru her og dam der, men før dette knyttes til en politisk prosess, underbygd av diplomati, vil det være sløsing med blod og skattebetalernes penger, mener Meyer. (©NTB)