Ni nye dødsdommer

Tiltalte føres inn i et rettslokale i Urumqi i den selvstyrte regionen Xinjiang nordvest i Kina, der det torsdag ble avsagt tre nye dødsdommer etter urolighetene som rystet området i juli i år Les mer Lukk

<pEn kinesisk domstol har avsagt tre nye dødsdommer etter uroen i Xinjiang-regionen i juli. Dermed er antallet dødsdømte etter urolighetene kommet opp i ni.</p

De tre nye dommene ble avsagt av Folkedomstolen i Xinjiangs regionhovedstad Urumqi torsdag, meldte det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. I tillegg fikk tre tiltalte dødsdommer med utsettelse av henrettelsen i to år.

Dødsdommer med utsettelse innebærer vanligvis at dommene blir omgjort til livsvarig fengsel. De tiltalte som fikk sine dommer torsdag, var funnet skyldige i år ha medvirket til sammenstøtene mellom muslimske uigurer og han-kinesere.

Mandag ble seks andre dømt til døden i forbindelse med sammenstøtene som kostet nesten 200 mennesker livet.

– Disse dommene er først og fremst politiske og symbolske handlinger, en form for propaganda, sier uiguraktivisten Dilxat Raxit.

Han er talsmann for Verdens uigurkongress, en organisasjon med sete i Tyskland. Ifølge Dilxat Raxits kilder i Xinjiang skal de som nå er dømt ikke ha fått lov til å velge sine egne forsvarere, og bare fått snakke med advokater i ti minutter før rettssakene begynte. (©NTB)