Storbritannia frigir Lockerbie-dokumentene

Terrordømte Abdel Basset al-Megrahi ble tatt imot av Muammar Gaddafi da han kom hjem til Libya. Tirsdag offentliggjorde britiske myndigheter deler av korrespondanse som endte med at den døende Lockerbie-bomberen løslatt. Foto: REUTERS / Libya TV / SCANPIX Les mer Lukk

<pBritiske myndigheter frigir deler av korrespondansen som førte til at mannen som var dømt for Lockerbie-attentatet, ble sendt hjem til Libya. </p

Den britiske justisministeren Jack Straw fryktet at Storbritannias forhold til Libya ville bli forverret dersom britene unntok Abdel Basset al-Megrahi fra en fangeutvekslingsavtale mellom de to landene, noe den skotske regjeringen ønsket.

«Å utvikle et sterkt forhold til Libya, og å hjelpe landet med å reintegreres i det internasjonale samfunnet, er viktig for Storbritannia», skrev Straw i et brev til den skotske førsteministeren Alex Salmond i februar 2008.

Les også: - Lockerbie-bomberen frigitt for olje

Libyske al-Megrahi var dømt til fengsel på livstid for sprengningen av et Pan Am-fly over den skotske småbyen Lockerbie 1988, men ble løslatt 20. august fordi han lider av uhelbredelig kreft og ikke har lenge igjen å leve.

Ifølge BBC fryktet statsminister Gordon Brown konsekvensene dersom Megrahi skulle dø i et britisk fengsel.

Avgjørelsen om å sende al-Megrahi hjem til Libya, har blitt kritisert både i USA og i Storbritannia. (©NTB)