Blodig skoledebatt i Tønsberg

BLØDDE: Leder i partiet Norgespatriotene, Øyvind Heian, ble truffet av en flaske i ansiktet under en skoledebatt. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pLederen i det nasjonalistiske partiet Norgespatriotene, Øyvind Heian, måtte blødende forlate en skoledebatt i Tønsberg etter at noen i publikum kastet en gjenstand i ansiktet på ham.</p

Ifølge Tønsbergs Blad begynte elevene på Færder videregående skole å bue og snu ryggen til da Heian tok ordet. Like etterpå fikk han en gjenstand i ansiktet og begynte å blø.

Etter noen minutter forlot Heian debatten.

SOS Rasisme opplyser at det var en flaske som traff Heian. Organisasjonen tar avstand fra handlingen, men mener det er en skam at Heian fikk delta i debatten.

–Én elev fant Heians opptreden så provoserende at han kastet en flaske i ansiktet på Heian. For oss viser dette tydelig at nazister ikke har noe i en skoledebatt i Norge å gjøre – verken i 1945 eller 2009, skriver organisasjonen.

SOS Rasisme lover at de kommer til å være til stede på alle skoledebatter Norgespatriotene velger å delta i.

Til VG Nett sier Heian følgende om hendelsen:

- Jeg har stor respekt for at personer har ulikt syn. Men det er veldig synd at man i et demokratisk land som Norge benytter vold for å fremme sitt ståsted, påpeker partilederen, før han legger til:

- Det er også trist for elevene på Færder videregående skole som hadde kommet for å høre hva de forskjellige partiene står for. Nå vil det være denne hendelsen alle snakker om i ettertid. Det er totalt unødvendig og trist.

Øyvind Heian understreker at han ikke lar seg stoppe av voldshandlingen.

– Jeg respekterer politisk uenighet, men ikke at man krenker ytringsfriheten. Jeg stiller på resten av skoledebattene, sier han.