Løver utrydningstruet i Kenya

Løvene i Kenya står nå i fare for å bli helt utryddet. Foto: Colourbox. Les mer Lukk

<pKenya kan komme til å miste hele sin løvebestand i løpet av 20 år. Sykdom, konflikter med mennesker og endringer i livsgrunnlag og klima er noen av årsakene til det.</p

Nairobi (NTB-Reuters-AFP): Bestanden har gått ned med rundt hundre løver i året siden 2002, og nå slår Kenyas Wildlife Service (KWS) full alarm. Løvene står i fare for å bli helt utryddet.

Som den norske ulven er løvene i Kenya et hatobjekt blant bønder og gjetere, som ofte dreper løver etter angrep mot husdyr.

Den ulovlige jakta har tæret hardt på bestanden, mener organisasjonenes talsmann Paul Udoto.

Men også ødeleggelser av løvenes livsgrunnlag, sykdom og økt befolkningsvekst har spilt en rolle i nedgangen fra 2.749 løver i 2002 til dagens bestand på rundt 2.000.

Udoto mener befolkningen må læres opp til å skjønne løvenes betydning – også for den viktige turisttrafikken til Kenya.

– Nedgangen i løvebestanden er virkelig foruroligende. Vi må sørge for at Kenya nå klarer å stabilisere bestanden og helst øke den, sier KWS’ talsmann.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Turister kikker på dyr som krysser Mara-elva i naturreservatet Masaai Mara i Kenya. Foto: Scanpix.

– Unik natur

World Wildlife Fund (WWF) er bekymret for situasjonen i både Kenya og Tanzania og peker spesielt på urovekkende endringer i økosystemet og Mara-elvas vannføring.

– Naturen i Serengeti- og Masai Mara-økosystemet i Kenya og Tanzania er helt unik. Den årlige vandringen til over én million dyr er et av verdens mest imponerende naturfenomener, skriver organisasjonen på sine nettsider.

– Drivkraften bak vandringen er nedbørsyklusene og variasjon i Mara-elvas vannføring. Elva bidrar til livsviktige beitemarker og gir nødvendig drikkevann. Fortsetter den dramatiske reduksjonen av vannføring i tørketiden, kan den storslåtte dyrevandringen forsvinne, og hundretusener av dyr kan dø, frykter WWF.

Rovdrift på skogen og drenering av våtmarker gjør at ingenting holder på den kraftige tropiske nedbøren. Det skaper erosjon, større flommer i regntiden og mer alvorlig tørke i tørketiden. I tillegg bruker intensivt storskalajordbruk stadig større mengder vann fra elva, påpeker organisasjonen.

Turistattraksjon

Løver utgjør sammen med elefanter, bøfler, leoparder og neshorn Kenyas viktigste turistattraksjon.

Tsavo nasjonalpark sør i landet er blant områdene som er godt besøkt. Parken ble beryktet for sitt løvepar som drepte og spiste mange jernbanearbeidere en gang på 1890-tallet.

Sagaen om de menneskeetende løvene i Tsavo ble gjengitt i filmen The Ghost and the Darkness fra 1996 med Val Kilmer og Michael Douglas på rollelista. (©NTB)