Flere erklærer valgseier i Afghanistan

President Hamid Karzai på en pressekonferanse torsdag. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX. Les mer Lukk

<pBåde sittende president Hamid Karzai og hovedutfordrer Abdullah Abdullah utropes som vinnere av presidentvalget i Afghanistan. Og det lenge før stemmene er talt opp.</p

Mulige utfall av valget i Afghanistan  

* Sittende president Hamid Karzai får mer enn 50 prosent av stemmene og blir gjenvalgt i første runde.

* Karzai får ikke rent flertall: Det blir en ny valgrunde mot motkandidaten med flest stemmer, som etter alt å dømme blir Abdullah Abdullah. I så fall ventes opposisjonen å samle seg om Abdullah. Som tadsjik har han mest støtte i nord, selv om han også er halvt pashtuner. Pashtuneren Karzai ligger fremdeles an til å bli gjenvalgt.

* Omfattende valgfusk: Det er rapportert om uregelmessigheter. Karzais kontroll med statsapparatet og mediene ga ham en fordel.

* Representanter for både Karzai og Abdullah hevder nå at deres kandidat har fått rent flertall i første runde. Det offisielle resultatet vil bli kunngjort i neste uke. (Kilde: Reuters, NTB)

Det er valgkampstrategene til de to kandidatene som er raskt ute med å erklære valgets vinner fredag, dagen etter at valget ble holdt.

De første offisielle resultatene blir ikke klare før tidligst lørdag, men det hindret ikke valgkampledelsene i å antyde utfallet.

– Foreløpige resultater tyder på at presidenten har fått et flertall av stemmene, sier Deen Mohammed, Karzais valgkampsjef. Samtidig medgir han at det er landets valgkommisjon som skal erklære vinneren.

Overbevist

Men Mohammed er likevel overbevist om at Karzai får nye fem år som president.

– Vi behøver ikke å gå til en ny valgomgang, vi har fått flertall, sier han.

For å vinne presidentvalget trengs det over 50 prosent av stemmene. Dersom ingen av kandidatene får det, går de to som fikk flest stemmer i første runde, videre til en andre omgang.

– Abdullah vinner

Men en talsperson for Abdullah Abdullahs valgkampgruppe hevder at opposisjonskandidaten har fått flere stemmer enn den sittende presidenten.

– Resultater som vi har fått fra våre observatører rundt om i landet, sier at vår kandidat har fått 63 prosent av stemmene, mens Hamid Karzai bare har fått 31 prosent, sier Sayed Aqa Fazil Sancharaki, en av Abdullahs valgstrateger.

På meningsmålinger gjort før valget, lå Abdullah an til å få 26 prosents oppslutning.

Den offisielle valgkommisjonen i Afghanistan sier at det endelige resultatet ikke vil foreligge før om flere uker. (©NTB)