Vil betale MGP-finale med økt lisens

Kultur- og kirkeminister Trond Giske og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pKulturminister Trond Giske (Ap) åpner for å øke NRK-lisensen for å finansiere finalen i Eurovision Song Contest på Telenor Arena i mai neste år.</p

Kulturministeren understreker imidlertid overfor NTB at finalen i Eurovision Song Contest på Telenor Arena i mai neste år skal finansieres innenfor NRKs ordinære driftsbudsjett.

– Det er ikke gitt at vi vil ha en ekstraordinær økning av NRK-lisensen på grunn av Melodi Grand Prix. Dette kan også løses ved besparelser, effektivisering og utsettelse av andre store prosjekter i et år eller to, sier han.

Torsdag formiddag samlet NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturministeren til seminar om finalen. Etter seminaret antydet Giske at det kan gå mot økning av lisensen.

– Når vi setter lisensen for 2010 må vi ha i bakhodet at NRK skal avvikle et stort arrangement innenfor sine ordinære budsjetter, sier Giske til ANB.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas legger ikke skjul på han trenger «noen titalls milioner» ekstra til gigantarrangementet. Han kan ikke si noe om hvor mye dyrere lisensen blir.

– Vi jobber på spreng med å få en kalkyle ut, noe som kan skje i løpet av tre-fire uker, sier Bjerkaas.

– Tyner seerne

Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann, Ulf Erik Knudsen, reagerer sterkt på mulighetene for lisensøkning. Han ser på det som «et påskudd for å tyne TV-seerne» for mer penger.

– NRK har et formidabelt budsjett med nesten fire milliarder kroner og 3.000 ansatte. Det betyr at finalen i Melodi Grand Prix skal finansieres innenfor budsjettet, og her må NRK se på sitt eget inntektspotensial og ikke bare øke lisensen, sier han i en pressemelding. (©NTB)