Hariri bedt om å danne regjering

President Michel Suleiman har bedt den provestlige flertallslederen i Libanon Saad al-Hariri (bildet)til å danne ny regjering i landet. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pLibanons president Michel Suleiman har bedt nasjonalforsamlingens flertallsleder Saad al-Hariri om å danne ny regjering.</p

President Suleiman sendte lørdag ut et presidentdirektiv som utpeker den provestlige Hariri til påtroppende statsminister.

Hariri og Suleiman møttes kort tid etter at flertallet i nasjonalforsamlingen nominerte Hariri til statsministerstillingen. Nominasjonen ble vedtatt med støtte fra 86 av de 128 representantene i nasjonalforsamlingen. Hizbollah og bevegelsens kristne allierte avsto fra å støtte nominasjonen av Hariri.

Hariris koalisjon vant 71 av plassene i nasjonalforsamlingen i valget 7. juni. Han etterfølger Fouad Siniora.

Hariri er sønn av Rafik al-Hariri, den libanesiske politikeren som ble drept i et attentat i 2005. Attentatet kastet Libanon ut i en kraftig politisk krise, men skapte samtidig en voldsom protest mot det syriske nærværet i landet. Syriske styrker og representanter måtte forlate Libanon, og Libanon og Syria har siden for første gang utvekslet ambassadører.

Særlig den syriske anerkjennelsen av Libanon som selvstendig stat er viktig. (©NTB)