Kampflyet vil koste 80 millioner dollar

Sjefen for utviklingen av kampflyet JSF tror prislappen per fly vil bli på 80 millioner dollar, dobbelt så mye som norske myndigheter har anslått. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pSjefen for utviklingen av kampflyet JSF tror prislappen per fly vil bli på 80 millioner dollar. Det er 50 prosent mer enn norske myndigheters anslag, ifølge Klassekampen.</p

JSF-sjefen David Heinz uttaler seg om flyprisen til avisa Show News, som igjen siteres av den norske avisa. Den amerikanske generalen sier han ikke kjenner igjen det norske regnestykket som konkluderer med at anskaffelsesprisen per fly trolig vil bli på 54 millioner dollar. Han regner med å kunne presentere en fastpris for flyene i 2012, men understreker at det fortsatt er usikkert hva de samlede kostnadene vil bli til slutt.

Dollarkurs

Forsvarsdepartementet i Norge påpeker at det ser ut til at Heinz kommenterer kostnadene per fly noen år fram i tid, og at dette har betydning for regnestykket. Videre minner departementet om at valg av dollarkurs har stor betydning når de ulike anslagene skal sammenlignes.

Saken om JSF-prisen i Show News er skrevet av Robert Hewson, redaktør for tidsskriftet Jane’s Defence Weekly. Ifølge Klassekampen mottok han nylig en pris for en nyhetssak om striden rundt de norske beregningene av hva flyet vil koste.

– Utrolige uttalelser

– Den norske regjeringen har stått for noen utrolig uttalelser uten rot i virkeligheten, sier Hewson til Klassekampen.

Han mener spriket mellom opplysningene fra general David Heinz og norske myndigheter er oppsiktsvekkende. Videre sier Hewson at han er sikker på at det svenske flyet Gripen NG ville vært langt billigere for Norge enn JSF.

Regjeringen besluttet i fjor høst å kjøpe amerikanske kampfly av typen Joint Strike Fighter (JSF), og forkastet dermed Gripen. JSF er også kjent som F-35 Lightning II. (©NTB)