Bilder viser voldtekt av fanger i Irak

En celle i det renoverte Abu Ghraib-fengselet i Bagdad i Irak. Foto: Karim Kadim/AP/Scanpix. Les mer Lukk

<pAmerikanske myndigheter sitter på bilder av voldtekt og tortur av fanger i Irak, men president Barack Obama nekter å offentliggjøre dem.</p

Bildene inngår i en granskingsrapport om fangemishandlingen i det amerikanskdrevne Abu Ghraib-fengselet. rapporten er fra 2004 og ble ført i pennen av den amerikanske generalen Antonio Taguba.

Taguba bekrefter overfor den britiske avisen Daily Telegraph at bildene som til nå er vist fra fangemishandlingen i Abu Ghraib, bare er småtteri i forhold til hva som skjuler seg i hans rapport. Den dokumenterer også voldtekt av fanger.

– Bildene viser tortur, misbruk, voldtekt, og enhver usømmelighet man kan tenke seg, sier Taguba til avisen.

Ifølge Daily Telegraph viser ett av bildene hvordan en amerikansk soldat voldtar en kvinnelig irakisk fange, mens et annet viser hvordan en mannlig tolk voldtar en mannlig fange.

Andre bilder viser angivelig hvordan fanger misbrukes og mishandles på det groveste med køller, rør og ståltråd.

President Barack Obama lovet opprinnelig å offentliggjøre alt som fantes av bilder av fangemishandlingen i Irak, men har senere gått tilbake på dette. Taguba støtter presidentens beslutning.

– Jeg er usikker på hvilken hensikt det har å frigi dem. Det vil bare sette våre soldater i fare, og det er de som beskytter vår utenrikspolitikk, sier han til Daily Telegraph.

– Beskrivelsen av disse bildene er forferdelig nok i seg selv, ta mitt ord for det, sier han. (©NTB)