Kenyansk politi avdramatiserer terrortrussel

<pKenyansk politi avdramatiserer terrortrusselen som ble framsatt mot den norske ambassaden og to mediehus i Nairobi onsdag.</p

Nairobi (NTB): Trusselen ble mottatt i form av en e-post som var undertegnet Worrier Brave, en hittil ukjent gruppe som hevder å være en del av al-Qaida-nettverket.

– Vi vil angripe norske interesser i verden, deriblant deres diplomater og turister i Kenya, med selvmordsangrep mot deres ambassade i Lion House i Westland, mot residensen og mot bilene deres ved å benytte våre venner i Kenya, het det i e-posten.

Evakuering

Trusselen resulterte i full evakuering av bygningen, som også huser den svenske ambassaden og radiostasjonen Radio Africa. Sprengstoffeksperter med to bombehunder ble tilkalt, men fant ikke noe mistenkelig da de gjennomsøkte lokalene.

En tilsvarende trussel ble også mottatt av de to kenyanske mediehusene The Standard Group and Nation Media Group, men kenyansk politi og kenyanske myndigheter avdramatiserer nå det hele.

Fester ikke lit

– Politiet fester ikke lit til trusselen og jakter nå på avsenderen av e-posten, skriver The Standard i sin nettutgave.

– De har ikke funnet noen substans i denne trusselen. Påstandene er grunnløse og vi leter nå etter kilden til denne e-posten, sier polititalsmannen Eric Kiraithe til avisen.

En talsmann for den kenyanske regjeringen, Alfred Mutua, avfeier også terrortrusselen og sier at noen åpenbart forsøker å skape uro.

– Ikke alvorlig

Kenyas ledende avis Daily Nation, som eies av Nation Media Group, omtaler ikke terrortrusselen i sin nettutgave.

En journalist i avisen bekrefter overfor NTB at trusselen ble mottatt via e-post i 13-tida onsdag, og at politiet ble varslet.

– Vi har kontaktet politiet, men de vurderer ikke trusselen som særlig alvorlig, fortalte Eric Shimoli til NTB onsdag kveld.

Skeptiske forskere

Seniorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har ikke hørt om gruppen som har undertegnet trusselbrevet, og stiller spørsmål ved om de er knyttet til terrornettverket al-Qaida.

– Det virker som en lokal agenda, som ikke passer inn i al-Qaidas mer globale strategi, sier Lia til Aftenposten.

Forsker John Helland ved Christian Michelsens Institutt stiller seg også tvilende til at al-Qaida står bak.

– Det er alltid grupper som vil skryte på seg en slik kontakt. Det viktige er å se på hva anklagene mot Norge går ut på, og dette virker svært løst, sier han til Aftenposten. (©NTB)