– Terrormistenkte ville gjennomføre jihad

David Williams, en av fire menn mistenkt for terrorplaner i New York, føres ut fra FBIs kontorer. FBI skal ha etterforsket saken i et år, før de onsdag pågrep de fire. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pFire menn er pågrepet i New York, siktet for å ha planlagt å sprenge en synagoge i byen og skyte ned militærfly. De fire skal ha sagt at de ville gjennomføre jihad.</p

Pågripelsen skjedde onsdag, kort tid etter at de fire mennene skal ha plantet bombeetterligninger utenfor en synagoge og et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx.

Ifølge en pressemelding fra statsadvokaten i New York er de siktet for å ha planlagt å sprenge en bil fylt med plastiske eksplosiver i lufta utenfor de to jødiske byggene.

De er også siktet for å ha planlagt å skyte raketter mot fly ved nasjonalgardens militærbase i Newburgh, ti mil nord for New York.

Det føderale politiet FBI skal ha etterforsket saken i ett år.

Villige til å drepe

– De har sagt at de ville gjennomføre jihad (hellig innsats). De var opprørt over det som skjer i Afghanistan og Pakistan, over at muslimer blir drept, sier politimester ved New York-politiet, Raymond Kelly.

Han understreker at ingen på noe tidspunkt var i fare og at politioperasjonen ved synagogen hele tiden var under kontroll. Men de fire skal ha vært villige til å drepe.

«Hvis jøder blir drept i angrepet, vil det være greit», har en av dem uttalt, ifølge Kelly.

FBI-infiltratør

De fire kjøpte våpen fra en infiltratør fra FBI, som skal ha forsynt dem med «en inaktiv rakett og sprengstoff som ikke virket».

Kongressmedlem Peter King fra New York sier til TV-stasjonen CNN at han tror alle de fire mennene er født i USA. En av dem skal være av afghansk opphav, mens andre skal ha konvertert til islam under tidligere fengselsopphold.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier i en uttalelse at saken viser at sikkerhetstrusselen mot New York fortsatt er en realitet. Beredskapen i byen har vært høy helt siden terrorangrepene 11. september 2001.

Martyrdøden

En av de pågrepne, navngitt som James Cromitie, skal ha fortalt en FBI-agent at foreldrene hans fortsatt bor i Afghanistan, og at han er opprørt over det store antall muslimer som er drept der og i Pakistan av amerikanske soldater.

Cromitie skal ha forklart at han er villig til å dø som martyr og at han ville slutte seg til en gruppe i Pakistan som står på USAs terrorliste.

I oktober i fjor skal han og de andre som ble pågrepet ha møttes i Newburgh for å planlegge angrep. (©NTB)