Derfor svømte han til Suu Kyi

FIKK EN VISJON: 53-årige John Yettaw har forklart seg for domstolen i Rangoon. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<p53-åringen har forklart seg for burmesiske myndigheter. </p

Rangoon (NTB-AFP): Amerikaneren John Yettaw har forklart at han oppsøkte Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi etter å ha fått en visjon om at livet hennes var i fare.

Suu Kyi er tiltalt for brudd på reglene for husarrest etter at den amerikanske aktivisten svømte over en innsjø og tok seg inn i huset hennes.

Suu Kyis advokater sier at Yettaw har forklart at han fikk en visjon om at hennes liv var i fare, og at det var grunnen til at han oppsøkte henne.

Nyan Win, talsmann for Suu Kyis parti, sier Yettaw kom med forklaringen under en rettslig høring i en domstol tirsdag.

– Måtte advare

Da en av politimennene som hadde avhørt Yettaw forklarte seg for retten, ba Yettaw advokaten sin om å spørre politimannen om han husket at amerikaneren hadde forklart at han fikk en visjon.

Men retten nektet advokaten å spørre politimannen om det.

– Jeg måtte komme til Burma for å advare burmesiske myndigheter og Aung San Suu Kyi om at hun var i fare, skal Yettaw ha forklart ifølge Nyan Win.

Yettaw ble pågrepet da han forsøkte å svømme tilbake, og sitter nå fengslet i Rangoon mens han venter på rettssak. Han er tiltalt for en rekke lovbrudd, blant annet brudd på immigrasjonsbestemmelsene, brudd på diverse sikkerhetslover, og for å ha tatt seg inn på et avgrenset område.

Han risikerer flere års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Ingen observatører

Rettssaken mot Suu Kyi fortsatte torsdag, og aktoratet førte fram tre vitner. I tillegg ble et to timer langt videoopptak som Yettaw tok opp før han la ut på svømmeturen, avspilt.

I motsetning til dagen før, fikk ingen utenforstående være til stede i rettssalen torsdag. Onsdag lot militærjuntaen i Burma en gruppe utvalgte diplomater og journalister få komme inn i rettssalen. Men torsdag sa en tjenestemann at rettssaken vil fortsette for lukkede dører, uten medier og utenlandske observatører.

At militærjuntaen lot utenlandske diplomater og journalister få slippe inn i rettssalen, sees på som et forsøk på å blidgjøre kritikere som hevder at regimet bruker Yettaws aksjon som en gyllen sjanse til å fortsette å holde Suu Kyi innesperret. Perioden med husarrest utløper om få dager.

Suu Kyi har sittet fengslet eller i husarrest i til sammen 13 av de siste 19 årene. (©NTB)