Fredsprisvinnere kaller rettssaken mot Suu Kyi parodi

Demonstranter krever at Aung San Suu Kyi løslates. Foto: AP Photo / Ahn Young-joon / Scanpix. Les mer Lukk

<pNi tidligere fredsprisvinnere går hardt ut mot militærregimet i Burma og kaller rettssaken mot nobelprisvinner Aung San Suu Kyi en parodi.</p

– Rettssaken mot Aung San Suu Kyi er en parodi. Det eksisterer ikke noe rettsvesen i Burma, skriver de ni fredsprisvinnerne i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og generalsekretæren i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, Surin Pitsuwan.

Brevet er undertegnet av de tidligere nobelprisvinnerne Oscar Arias, Desmond Tutu, Jody Williams, Rigoberta Menchu, Adolfo Perez Esquivel, Wangari Mathaai, Shirin Ebadi, Betty Williams og Mairead Corrigan Maguire.

63 år gamle Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, har tilbrakt 13 av de 19 siste årene i fengsel og husarrest.

Nå er hun tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarrest, etter at en amerikaner svømte over en innsjø og tok seg inn i hjemmet hennes.

Kritikerne anklager militærregimet for å benytte hendelsen, som Suu Kyi ikke kan lastes for, som påskudd for å forlenge den seks år lange husarresten som formelt utløper 27. mai.

Nobelkomiteen har også kritisert behandlingen av den burmesiske demokratiforkjemperen og betegnet i et åpent brev i forrige uke fengslingen av henne som «totalt uakseptabel». (©NTB)