Over 2 millioner så Alexander vinne

2 millioner så Rybak vinne. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pDa Alexander Rybak gikk til topps i Melodi Grand Prix-finalen i Moskva, viste målingene at 2.003.000 nordmenn satt foran TV-apparatene.</p

Dette betyr at 51 prosent av befolkningen over tolv år fulgte sendingen.

- Etter mitt skjønn er det tidenes råeste seertall. Vi har riktignok sett høyere tall i andre sammenhenger enn Grand Prix, men konkurransesituasjonen er en helt annen i dag enn for bare noen år siden, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til NTB.

Fra en halv million

I fjor hadde 1.553.000 benket seg foran fjernsynsapparatene da Maria Haukaas Storeng var Norges representant i Beograd.

Det var en markant oppgang på nesten én million seere fra MGP-finalen i 2007.

- For to år siden var ikke Norge i finalen, og da var seertallene nede i en halv million. I fjor økte interessen, og i år ser vi at det virkelig tok av, sier Tolonen.

Også kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin i NRK er oppglødd over tallene.

- Det er fantastiske tall. Det er nesten så jeg får gåsehud av det, sier Sandvin til NTB.

Andel på 88 prosent

Markedsandelen til NRK i tiden under Grand Prix-sendingen var på 88 prosent, og på det meste var 2.292.000 samlet foran TV-skjermen. Den målingen ble foretatt ved 22.30-tiden lørdag.

Den første semifinalen tirsdag i forrige uke samlet 690.000 seere, mens den andre semifinalen der Rybak deltok samlet 1.212.000 seere.

Den høyeste målingen TNS Gallup hadde foretatt tidligere var da Norge spilte EM-kamp i fotball mot Jugoslavia i 2000. Den kampen ble sett av 1.979.000.

TNS Gallup begynte med sine målinger i 2000. (©NTB)