Innrømmet kongelig angrep – og døde

Innrømmet kongelig angrep – og døde Les mer Lukk

<p38-åringen innrømmet til politiet at han ville ramme den nederlandske kongefamilien med bilen sin. Så døde han.</p

Amsterdam (NTB-DPA-AP): Dermed får nederlenderne trolig aldri svar på spørsmålet de sitter igjen med: Hvorfor?

Mannen, som nederlandske medier navngir som Karst Tates, døde natt til fredag av indre blødninger, opplyser påtalemyndigheten. Han ble det sjuende dødsofferet etter at han kjørte bilen sin inn i folkemengden som deltok i feiringen av Nederlands nasjonaldag i byen Apeldoorn, 75 kilometer øst for Amsterdam.

Den nederlandske kongefamilien ble øyenvitne til at en bil kjørte inn i folkemengden.

- Det er svært vanskelig at vi ikke lenger har den mistenkte slik at vi kan rekonstruere hva som ligger bak dette, sier Fred de Graaf, som er borgermester i Apeldoorn.

- Det vil alltid være et element av usikkerhet fordi vi ikke lenger kan spørre ut den mistenkte. Så den siste biten i puslespillet vil forbli uviss, sa han.

38-åringens naboer i den lille byen Huissen øst i landet opplyser at Tates nylig mistet jobben som sikkerhetsvakt og skulle kastes ut fra hjemmet sitt fordi han ikke klarte å betale leien.

De sier han var høflig, men holdt seg for seg selv, skriver avisen NRC Handelsblad.

- Ingen våpen

Politiet opplyser at han ikke hadde noe kriminelt rulleblad og heller ikke var kjent å lide av psykiske problemer. Etterforskningen mot mannen er nå henlagt, men politiet opplyser at det fortsatt vil undersøke om det kan ha vært andre personer innblandet.

Politiet har ikke funnet våpen eller eksplosiver etter å ha gjennomsøkt huset hans. Det ble heller ikke oppdaget tegn til at andre personer var innblandet i planlegging av angrepet.

Mannen kjørte torsdag en bil i stor fart i retning mot bussen der dronning Beatrix og hennes familie satt.

Etter å ha meid ned flere tilskuere traff bilen et minnesmerke.

Han fortalte selv at handlingen på Nederlands nasjonaldag var rettet mot kongefamilien.

Leter etter ord

Mange nederlendere mangler ord for å uttrykke sine følelser etter angrepet mot den populære kongefamilien.

Foruten dronning Beatrix var kronprinsesse Maxima, kronprins Willem-Alexander og flere andre kongelige på plass i bussen som tydeligvis var Karst Tates' angrepsmål.

- Utrolig, ubeskrivelig, meningsløs og maktesløst, sto det på en håndmalt plakat som fredag var festet til monumentet De Naald, som angrepsmannen traff med bilen sin.

Kongelig sikkerhet

Myndighetene vil nå gjennomgå sikkerhetsrutinene for kongefamiliens offentlige opptredener.

Mandag er det minnedag for ofre for andre verdenskrig, og tirsdag er det feiringer i anledning frigjøringsdagen.

Rikskringkastingen NOS melder 71 år gamle dronningen var ventet å skulle delta på de viktigste minnemarkeringene som planlagt.

Verken hun eller kronprinsen har nølt med å hilse på publikum under nasjonale feiringer.

Men angrepet reiser spørsmål ved hvorvidt nasjonaldagen «igjen kan feires slik nederlenderne er vant til, der nærheten mellom dronningen, hennes familie og folket er det viktigste kjennetegnet», skriver avisen De Volkskrant.