- Oppfordrer folk til ikke å ta toget

Illustrasjonsfoto: Scanpix
<pJernbaneverket oppfordrer folk til ikke å ta tog inn til Oslo mandag morgen. Strekningen mellom Nationaltheatret og Oslo S er stengt for trafikk og vil være det i mange timer framover.</p

Togkaoset rammet reisende fra Drammen også i morgentimene. Foto Andreas Lunde

– Vi må nok bare strekke våpen og oppfordre folk til å finne andre måter å komme seg inn til Oslo på mandag morgen, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

Til tross for at Jernbaneverket har jobbet på spreng i hele natt for å reparere kjøreledningene som har falt ned i Oslo-området, vil en rekke togavganger innstilles mandag morgen, og store forsinkelser må påregnes.

Mange timer

– Det er nok mange timer før vi blir ferdige med arbeidet, og det er bare marginalt hva vi rekker før klokken åtte. Vi vil selvsagt forsøke å skaffe til veie busser som erstatning, men det er begrenset hvor mange vi kan få tak i. Vi har aldri klart å skaffe nok busser ved tidligere anledninger, og vil nok ikke klare det denne gangen heller, innrømmer Bårdstu.

Kjøreledninger er revet ned på tre forskjellige steder, ved Nationaltheatret, på Skøyen og i Oslotunnelen, og over lengre strekninger. Dette fører til at alle spor mellom Oslo S og Nationaltheatret er uten strøm.

Tog må stoppes på blant annet Skøyen, Lillestrøm og Kjelsås uten å kunne komme seg inn til sentrum av byen. Det gjelder alle lokaltog samt tog fra Lillehammer, Bergen, Kristiansand og Stockholm.

Begynte søndag

Jernbaneverket og NSB fikk første gang signalproblemer på Oslo S søndag ettermiddag. Det førte til full stopp i togtrafikken, men den kom i gang igjen ved 20-tiden på kvelden.

Deretter oppsto det nye problemer rett før midnatt.

– Rundt kvart på midnatt falt en del av kjøreledningene ned på selve Oslo S, og dette fikk selvsagt følger for en del lokaltog som fortsatt gikk fram til rundt klokken ett, sier Bårdstu.

En del lokaltog som skulle gått fra Oslo S etter midnatt, ble innstilt som følge av strømstansen.

– Vi måtte ta ned strømmen på hele stasjonen siden det var usikkert hvor problemet lå, sier Bårdstu.

NSB skriver på sine nettsider at «Det vil bli store forsinkelser og innstillinger på alle berørte banestrekninger mandag morgen». (©NTB)