Truer med å stenge Kanaltunnelen

Lastebiler står i kø i den franske havnebyen Calais. Fiskerne som blokkerer havnene har nå fått et tilbud om støtte fra den franske staten. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/SCANPIX Les mer Lukk

<pDe franske fiskerne som blokkerer havner ved Den engelske kanal er skuffet over tilbudet fra regjeringen.</p

Arbeidere truer nå med å stenge Kanaltunnelen i sympati med fiskerne.
Frankrikes fiskeriminister Michel Barnier kunngjorde et tilbud om støtte på 4 millioner euro etter et fire timer langt møte med representanter for fiskerne i Nord/Pas-de-Calais-regionen sent onsdag kveld.
De 4 millioner euroene, drøye 35 millioner kroner, skal utbetales i støtte til fiskerne i Nord-Frankrike. Det ble imidlertid ikke gitt løfter om å øke EUs fiskekvoter, noe som har vært et krav fra fiskerne.
Barnier tilbød også opptil 50 millioner euro i lån til kriserammede fiskeribedrifter.

Skuffede fiskere

Fiskernes representanter uttrykte etter møtet med Barnier skuffelse over at det ikke var blitt enighet om kvoteøkning. De gjorde det samtidig klart at blokaden av havnene i Calais, Boulogne og Dunkerque vil fortsette inntil videre.
Lederne for fiskernes organisasjon drøftet regjeringens tilbud med sine medlemmer torsdag, og blokaden i Calais og Dunkerque ble derfor midlertidig hevet.
Barnier påpekte at det er umulig for Frankrike å forandre på fiskekvotene for inneværende år ettersom EU-kommisjonen går mot dette. Fiskeriministeren opplyste imidlertid at han likevel vil møte EUs fiskerikommissær Joe Borg i løpet av de neste to ukene.

Lange køer

Om lag 100 fiskebåter blokkerte torsdag morgen de tre havnene for tredje døgnet på rad. I alle de tre havnebyene står det lange køer av lastebiler som venter på at blokaden skal bli opphevet.
Også på den engelske siden av kanalen begynner køene å bli lange.
Havne- og transportmyndigheter har bedt lastebilsjåførene om å forsøke å finne alternative ruter, men det kan vise seg vanskelig.

– Blokkerer tunnelen

Arbeiderne i det franske ferjeselskapet SeaFrance truer nemlig med å blokkere Kanaltunnelen mellom Storbritannia og Frankrike i solidaritet med fiskerne.
– Om det ikke blir noen avtale med regjeringen, og havneblokaden fortsetter, kommer vi til å stenge tunnelen torsdag morgen. Slik vil det forbli inntil en avtale er på plass, fagforeningsleder for de ansatte i SeaFrance, Eric Verckourtre.
Fiskerne trues med timebøter på opp mot 1.000 euro per skip som må vente i Calais, og 5.000 euro per skip per time i Boulogne.
EU har kuttet kvotene for å unngå at enkelte fiskearter blir utryddet. fiskerne sier på sin side at kvotene er urealistiske, og at de i praksis blir fratatt levebrødet. (©NTB)