Obama ønsker amerikansk dugnadsånd

DUGNADSARBEID: USAs påtroppende president Barack Obama maler en vegg på Sasha Bruce House, et mottak for unge mennesker med problemer i hovedstaden Washington DC. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pMens siste hånd ble lagt på verket før Barack Obamas innsettelsesseremoni, tok hovedpersonen malerkosten fatt for å oppmuntre amerikanerne til dugnadsinnsats.</p

– Det kommer til å bli en dag med veldig mye følelser. Det kommer til å bli helt utrolig, sier 44 år gamle Michelle Powell til NTB i Washington D.C., der alt nå gjøres klart til tirsdagens seremoni.

Iført Obama-lue og Obama-skjerf og bærende på en Obama-plakat går tankene til bestemoren og oldemoren.

– Familien min er fra Louisiana, der mine forfedre jobbet på plantasjer og plukket bomull. De hadde nok aldri trodd at denne dagen skulle komme, sier Powell.

– Jeg har en fire år gammel gutt, og nå kan jeg endelig fortelle ham at han kan bli akkurat hva han vil, selv USAs president, og mene det jeg sier, sier Powell, som selv er afroamerikaner.

– Offervilje

Dagen før han skulle tas i ed som ny president, mante Barack Obama amerikanerne til større oppofrelse. For å gjøre ord til handling, svingte han selv malerkosten og ble mandag med på oppussingen av et hjem der tenåringer med problemer kan få hjelp.

Dette skjedde på fødselsdagen til den drepte borgerrettighetslederen Martin Luther King jr.

– Dr. Kings liv var viet kjærlighetsfull tjeneste for andre, og når vi hedrer minnet om dette, bør det ikke skje bare med stillhet og refleksjon – det bør også vises i handling.

– Vi står midt oppe i en økonomisk krise, mange mennesker opplever harde tider, og ingen bør stå og se på uten å gjøre noe, sa Obama ifølge AP.

Feires med stil

Mange organisasjoner håper å få både penger og oppmerksomhet ved å invitere til ball i anledning presidentinnsettelsen.

Feiringen av at Barack Obama flytter inn i Det hvite hus er i full gang både i Washington og i resten av landet. For de amerikanerne som fortsatt har litt igjen på kontoen, er det nå mulig å feste seg blakk – og det med god samvittighet.

En rekke organisasjoner og pressgrupper benytter nemlig anledningen til å markere seg ved å arrangere innsettelsesball. De håper naturligvis også å bli lagt merke til av Obama selv, slik at akkurat deres sak kommer høyt på listen over presidentens prioriteringer.

Billettene koster gjerne 500–1.000 dollar, og deler av billettsalget går gjerne til et godt formål, som miljøsaken, psykisk helse eller fattigbekjempelse.

Brukt på ball

I tillegg må man jo ha klær for anledningen. Bruktbutikker som har kjoler i sortimentet, er blant dem som opplever en blomstrende handel.

– Jeg trenger ikke noe nytt. Jeg tror på resirkulering, sier Christina Seneff, som prøver en blå satengkjole i bruktbutikken til Nasjonal allianse for psykisk syke. Kjolen skal hun bruke på Blue Diamond Ball, hvor det samles inn penger for å fremme kravet om helsetilbud for alle.

– Jeg har ikke sett så mye begeistring for en president siden John F. Kennedy, kommenterer butikksjef Rhona Sollod.

Med finanskrisen som bakteppe ønsker mange arrangører å tone ned glitter og stas og heller satse på å få fram budskapet sitt, forteller Nicole Gianturco fra Event Emissary til AFP. Eventbyrået har fått i oppdrag å arrangere blant annet Blue Diamond Ball.

Håp

At Obama også har tent håpet hos nye grupper mennesker, synes blant de mange festinvitasjonene. For første gang holder USAs organisasjoner for funksjonshemmede et eget innsettelsesball for en ny president. De føler allerede at Obama har satt dem på det politiske kartet.

– Han støtter like muligheter til utdanning og jobb, han snakker om å gjøre slutt på diskriminering. Han nevnte funksjonshemmede i den lange listen av mennesker som hjalp ham til seier, sier Karen Lee, talskvinne for Power and Pride Disability Inaugural ball, som ble holdt søndag kveld.

Også barneballet som ble holdt i lokalene til Washingtons Historiske selskap søndag, var det første i sitt slag, ifølge AFP.