- 450 Hydro-ansatte mister jobben

Karmøy sett fra lufta. Foto: Tor Alvseike/Hydro. Les mer Lukk

<p450 ansatte ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland mister jobben når Hydro stenger det såkalte Søderberg-anlegget til neste år.</p

Konsernsjef Eivind Reiten kom med dårlige nyheter da han onsdag ettermiddag kalte inn til allmøte for de ansatte ved fabrikken på Karmøy. Søderberg-anlegget stenges ned før tiden, og planene om en ny og moderne produksjonslinje legges bort. Denne såkalte K6-utbyggingen skulle gi 600 nye arbeidsplasser til lokalsamfunnet.

– Den ekstreme markedssituasjonen gjør at selskapet må vurdere kutt i produksjonen utover det vi allerede har iverksatt. Gammel og dyr produksjon kommer først i rekken, sier Hilde M. Aasheim, konserndirektør i Hydro og ansvarlig for forretningsområdet Aluminium Metall.

Var ventet

Fra før har det vært kjent at produksjonen ved Søderberg-anlegget skal kuttes med 20 prosent fra desember, som et svar på sterkt fallende etterspørsel etter aluminium. Det har vært Hydros plan i lang tid å stenge Søderberg-anlegget innen utgangen av 2009, når dagens utslippstillatelse fra Statens forurensningstilsyn utløper.

Nå sier Hydro at nedstengningen kan komme «før tiden», altså sannsynligvis i løpet av første halvår 2009.

– Forutsetningene er ikke til stede for å beslutte en ny storinvestering på Karmøy nå. Derfor er det heller ikke grunn til å søke SFT om ny utslippstillatelse for Søderberg-linjen etter 2009, sier Aasheim.

Hun understreker at det fremdeles er mulig å ta en beslutning om å investere i en ny og moderne produksjonslinje på et senere tidspunkt.

– Alvorlig

Meldingen om Hydro-kuttet kom samme dag som statsminister Jens Stoltenberg fortalte om regjeringens nye krisepakke under Kartellkonferansen på Gol.

– Hydro informerte oss om dette tidligere i dag, og det er veldig alvorlig, sier Stoltenberg i en kort kommentar til NTB.

Nyheten burde imidlertid ikke overraske statsministeren. Da den nye konsesjonsloven ble behandlet av Stortinget tidligere i høst, ble det mye rabalder om industriens kraftbetingelser og eiendomsretten til vannkraft og kraftverk.

Regjeringspartienes avvisning av et kompromiss om tidspunktet for hjemfall ble meget dårlig mottatt av ledelse og tillitsvalgte i Hydro. Selskapet eier nemlig de største vannkraftanleggene i Røldal og Suldal, som forsyner fabrikken på Karmøy med energi. Med den nye konsesjonsloven må Hydro kvitte seg med to tredeler av krafteierskapet etter 2020.

Søderberg-anlegget på Karmøy produserer 120.000 tonn aluminium i året. (©NTB)