Vilkårlige likvideringer, massedrap og voldtekter

Sivilbefolkningen i Øst-Kongo lider, og ifølge FN står både regjerings- og opprørsstyrkene i området bak alvorlige brudd på menneskerettighetene. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ SCANPIX Les mer Lukk

<pBåde regjerings- og opprørsstyrker står bak grove brudd på menneskerettighetene øst i Kongo, ifølge FN. </p

Både regjeringshæren og opprørere lojale mot Laurent Nkunda har stått bak vilkårlige likvideringer, massedrap, voldtekter og tortur, opplyser verdensorganisasjonens generalsekretær Ban Ki-moon i en rapport om situasjonen i Øst-Kongo.

Rapporten tar for seg perioden juli til november, måneder som har vært preget av harde kamper og en desperat situasjon for de sivile innbyggerne i området.

Ban understreker at FN er svært bekymret for situasjonen, melder BBC.

– Deler av den kongolesiske hæren og politiet er ansvarlig for et stort antall alvorlige brudd på menneskerettighetene i løpet av perioden, nemlig vilkårlige likvideringer, voldtekter, tortur og grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling, opplyste Ban mandag.

Videre anklages opprørsstyrkene for å stå bak alvorlige overgrep som massedrap, tortur, bortføringer, rekruttering av barnesoldater, seksuell vold og ødeleggelse av flyktningleirer.

Dialog

FNs spesialutsending i Kongo, Olusegun Obasanjo oppfordrer president Joseph Kabila til å inngå en dialog med Nkunda for å forhindre at situasjonen i Øst-Kongo forverres ytterligere.

Nkunda har lagt fram tre hovedkrav, som ifølge Obasanjo er direkte forhandlinger med kongolesiske myndigheter, beskyttelse av minoriteter og integrering av soldatene og medarbeiderne hans i den kongolesiske hæren og statsadministrasjonen i opprørskontrollerte områder.

– Myndighetene i Kongo stiller seg ikke avvisende til en slik dialog, sier han.

Berserk

Kongolesiske soldater gikk natt til mandag berserk i en flyktningleir. Traumatiserte og sultne flyktninger var vitne til at soldatene plyndret og avfyrte flere skuddsalver.

En kvinne ble drept av et streifskudd under soldatene herjing i Kibati nord for provinshovedstaden Goma. Den lille byen er nå overfylt av om lag 70.000 flyktninger som er fordrevet på grunn av kampene øst i Kongo. (©NTB)