Storberget frykter mer rasistisk vold

 
<pJustisminister Knut Storberget (Ap) er svært bekymret etter flere tilfeller av grov rasistisk motivert vold den siste tiden.</p

Knut Storberget. Alle foto: Scanpix

– Jeg er veldig bekymret av tre grunner. For det første har det vært mange slike episoder nå. For det andre er noe av denne volden svært rå. For det tredje synes jeg ikke vi mobiliserer mot slik kriminalitet på samme måte som tidligere, sier Storberget til Dagsavisen.

Etter at Benjamin Hermansen ble knivdrept på Holmlia i Oslo 26. januar 2001, ble det arrangert fakkeltog i avsky mot drapet.

– Hvorfor går vi ikke i tog nå? Vi bør ta oss ut på torgene noen hver av oss, sier Storberget.

Rasistisk vold

Lørdag morgen ble en 48 år gammel kurder brutalt slått ned på en bensinstasjon på Mortensrud i Oslo. Politiet mener angrepet var rasistisk motivert. Tre personer ble pågrepet, en av dem er en 16 år gammel gutt som politiet mener er hovedmannen.

I sommer ble en 16-åring alvorlig skadd etter flere skudd mot Hvalstad asylmottak i Asker. Politiet mener at skytingen var rasistisk motivert. En advokat har tilstått skytingen.

Storberget viser til at regjeringen har skjerpet straffebestemmelsene slik at hatrelatert kriminalitet nå kommer til å bli straffet hardere enn før. Men det er ikke nok, mener justisministeren, og sender stafettpinnen videre.

Generalisering

– Jeg er enig med forskere som sier at vanlige folk, bloggere, redaktører og ikke minst politikere har et ansvar her, sier Storberget.

Han mener dessuten at Fremskrittspartiet er en eksponent for generaliseringen overfor innvandrergruppene, og at slik generalisering kan legge grunnlag for hatrelatert kriminalitet.

– Noe av forverringen rundt språkbruken rundt asylsøkere må Frp også ta ansvar for. Men også politikere i alle de andre partiene bør gå i seg selv nå, sier Storberget. (©NTB)