Dødehavsrullene på internett

Den britiske eksperten Simon Tanner peker ut detaljer på Dødehavsrullene etter de er digitalisert. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDødehavsrullene skal digitaliseres og legges ut på internett. </p

Jerusalem (NTB-Reuters-AFP): Israelske og amerikanske vitenskapsfolk vil på den måten gjøre de eldste kjente versjonene av bibelske tekster tilgjengelige for folk flest.

Den israelske myndigheten for vern av kulturminner opplyste onsdag at det vil ta mer enn to år å fullføre prosjektet. Spesialister har tatt 4.000 bilder av de rundt 9.000 små bitene med pergament som utgjør Dødehavsrullene.

– Bildene skal plasseres i en database på internett og dermed bli tilgjengelige for offentligheten. Snesvis av småbiter som til nå har vært uleselige, vil nå kunne leses med det blotte øye, het det i en kunngjøring fra kulturminnemyndigheten onsdag.

Klikk på bildene for større versjon. Foto: Scanpix.

De første bitene av de over 2.000 år gamle dokumentene ble oppdaget av en gjeter i en hule ved Dødehavet i 1947. Til å begynne med fikk bare en håndfull fagfolk studere dem, men de er senere blitt offentliggjort i bokform.

Papirkopier av fotografier som ble tatt på 1950-tallet, er senere selv blitt ofre for tidens tann. Nå er Dødehavsrullene avfotografert på ny med kraftige kameraer og lysutstyr som ikke avgir skadelig varme. (©NTB)