Bin Ladens sjåfør nekter straffeskyld

<pOsama bin Ladens tidligere sjåfør, Salim Hamdan, sa seg ikke skyldig da terrorrettssaken mot ham startet på Guantanamo-basen mandag.</p

Salim Hamdan. Foto: Scanpix.

Saken er den første som kommer opp etter at den omstridte fangeleiren ble opprettet for seks og et halvt år siden.

Salim Hamdan er i slutten av 30-årene og jemenittisk statsborger. Ifølge påtalemyndigheten ble han i 2001 pågrepet i Afghanistan med to bakke til luft-raketter i bilen.

Hamdan anklages også for å ha vært livvakt og sjåfør for al-Qaidas leder Osama bin Laden, og for å ha overlevert våpen til andre al-Qaida-medlemmer.

I tillegg til dette mener påtalemyndigheten at han har fått våpenopplæring i Afghanistan.

– Ikke al-Qaida-medlem

Da rettssaken begynte mandag sa Hamdan seg ikke skyldig i anklagene mot ham. Blir han dømt, risikerer han livsvarig fengsel.

Hamdan var kledd i en kakifarget fangedrakt. I utgangspunktet ønsket han å ha på seg en hvit kjortel og et hvitt hodeplagg, men disse klærne ble ikke rengjort i tide, opplyser en av Hamdans advokater.

Forsvarerne hans har tidligere sagt at han ikke er medlem av al-Qaida og at han kun fungerte som mekaniker og sjåfør ved bin Ladens motorsenter fordi han trengte den månedlige lønnen på 200 dollar.

Forsvarerne mener at Hamdan ikke kan regnes som al-Qaida-medlem på bakgrunn av dette.

Håndplukkede jurymedlemmer

Hamdans advokater hevder at han er blitt utsatt for mishandling i løpet av tiden han har sittet i amerikansk fangenskap. Blant annet skal han ha blitt vekket hver eneste time, døgnet rundt, i en periode på 50 dager i 2003.

Dommeren i saken, marineoffiseren Keith Allred, bestemte mandag at noe av materialet fra avhørene av Hamdan ikke kan benyttes som bevis i rettssaken.

Juryen i saken består av 13 amerikanske offiserer fra militærbaser verden over. De er alle sammen blitt håndplukket av Pentagon og ble fløyet til Guantanamo-basen før helgen.

De tiltalte ved den spesialopprettede krigsforbryterdomstolen har færre rettigheter enn tiltalte i sivile og militære rettssaker. Amerikanske myndigheter har høstet bred kritikk for denne avgjørelsen.

Rettssaken vil trolig vare mellom to og fire uker og påtalemyndigheten stiller med mer enn 20 vitner. (©NTB)