- For lett å skyte bjørn

 Arkivfoto: Scanpix.
<pVerdens villmarksfond (WWF) mener terskelen for fellingstillatelse på bjørn er altfor lav. Det pågår nå jakt på fire bjørner i Norge.</p

Organisasjonen påpeker at fylkesmennene har et nasjonalt ansvar for å opprettholde stortingsvedtaket om 15 årlige ynglinger. I fjor var det tre.

– Det må satses på et bredt spekter av tiltak. Men mange har fordommer om at de forebyggende tiltakene ikke virker, sier rådgiver Ingeborg Wessel Finstad i WWF til Nationen. Hun ber bøndene gå i dialog med forvaltningsmyndighetene og miljøvernere.

Det er dokumentert 126 bjørner i Norge, men Finstad mener det tallet er feil. Tallet er basert på DNA-prøver av bjørneavføring. Det kan like gjerne være fra bjørner som vandrer mellom Sverige og Norge, påpeker Finstad.

WWF er åpne for skadefelling av hannbjørner som tar sauer, men er redde for at også binner blir skutt.

– Det vil få store konsekvenser for myndighetenes mål, sier hun

Hedmark har et mål om tre ynglinger per år. Per i dag når ikke fylket det målet.

– Det tar sin tid. Bjørnene må være oppi en viss alder før de får unger, sier miljøverndirektør Jørn Georg Berg i Hamar fylkeskommune. Han viser til at det nå er fire til fem binner i distriktet.

For tiden jaktes det på fire forskjellige bjørner i Norge, tre av dem på Østlandet. De tre har forsynt seg av sauebestanden i Tynset, Tolga og Rendalen i Hedmark og i Øyer i Oppland, skrev NTB torsdag.

Den fjerde bjørnen befinner seg i Lierne i Trøndelag. (©NTB)