Slapp ikke inn på ambassaden

John Peder Egenæs og kommunikasjonssjef Ina Tin fra Amnesty var blant deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak etter at den kinesiske ambassaden i Oslo mandag nektet å ta imot 20 store postkort og bunker med mindre postkort og underskriftslister. Fotio: Scanpix. Les mer Lukk

<pAmnesty ble møtt med stengte porter og taushet da de forsøkte å overlevere 27.700 underskrifter til den kinesiske ambassaden i Oslo.</p

Fotballspilleren Lise Klavenes var en av deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak. Foto: Scanpix.

Med 20 kjempepostkort og 27.700 underskrifter i hendene troppet aksjonister fra Amnesty International Norge opp utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo mandag formiddag.

– Vi ønsker å vise Kina at dersom de ønsker å være en viktig internasjonal aktør, så bør de respektere de verdiene som verdenssamfunnet er blitt enige om, sier generalsekretær i Amnesty John Petter Egenæs til NTB.

Foran et stort presseoppbud prøvde Egenæs forgjeves å få kontakt med de ansatte på ambassaden, både gjennom ringeklokken ved porten og via mobiltelefon.

Ifølge generalsekretæren har Amnesty prøvd å få kontakt med ambassaden ved flere anledninger.

Ber om løslatelse

Med underskriftskampanjen ber Amnesty kinesiske myndigheter om å løslate fire personer som sitter fengslet, angivelig fordi de har kritisert Kina i forkant av OL.

Flere norske idrettspersonligheter har støttet kampanjen, deriblant tidligere landslagsspiller i fotball Lise Klaveness. Klaveness var selv til stede under aksjonen mandag.

– Jeg synes det er viktig at vi idrettsutøvere engasjerer oss. For meg virker det som at situasjonen i Kina er blitt verre i forkant av OL. Når norske idrettsutøvere skal ned dit og konkurrere, synes jeg vi har et ansvar for å si ifra om hva vi mener, sier hun.

Budskapet nådde imidlertid ikke gjennom gjerdet ved den kinesiske ambassaden.

Sendes med posten

Da en budbil dukket opp for å levere en pakke til ambassaden, øynet Amnesty nytt håp om å få kontakt.

– Hvis de skal slippe inn budet, så slipper de kanskje oss inn også, sa Egenæs.

Leveransen måtte imidlertid avbrytes på grunn av alle TV-kameraene.

– Dette ble for mye for meg, sa budet og returnerte til bilen uten å ha levert pakken.

Amnesty fikk ikke lov av politiet til å slippe postkortene og underskriftene gjennom gjerdet til ambassaden, og måtte ta dem med seg tilbake.

– Nå sender vi det med posten i stedet. Jeg antar at postmannen slipper inn dit, sier Egenæs til NTB.