Norske Skog selger fabrikker for 4,3 milliarder

Investor Øystein Stray Spetalen i samtale med Ove Gusevik (t.v.) før den ordinære generalforsamlingen i Norske Skog. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Norske Skog selger sitt koreanske datterselskap for 4,3 milliarder kroner, og reduserer dermed gjelden sin med en firedel.

Norske Skog har inngått en avtale om å selge det heleide datterselskapet Norske Skog Korea Co. Ltd. for 4,3 milliarder kroner. Norske Skog har en samlet gjeld på rundt 16 milliarder kroner, og salget er et ledd i arbeidet med å forbedre økonomien i selskapet.

– Salget av virksomheten i Korea medfører en reduksjon av Norske Skogs netto gjeld med cirka 25 prosent. Dette gir oss større finansiell handlefrihet, og et bedre grunnlag for det videre arbeidet med å restrukturere selskapet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding.

Stor markedsandel

Kjøperne er selskapene Morgan Stanley Private Equity Asia og Shinhan Private Equity. Salget omfatter de to avispapirfabrikkene Jeonju og Cheongwon. Fabrikkene i Sør-Korea er en av de mest innbringende enhetene i Norske Skog og har en markedsandel i landet på 80 prosent.

Aksjene i Norske Skog Korea Co. Ltd. selges for om lag 3,2 milliarder kroner, som er omtrent bokført verdi. I tillegg overtar kjøper alle gjeldsforpliktelser. Gjelden i datterselskapet inkluderer blant annet et lån på 130 millioner dollar til Norske Skog konsern, som blir betalt ved gjennomføring av salget.

Fortsatt betydelig i Asia

Norske Skog vil fortsatt håndtere eksportsalget fra den solgte virksomheten gjennom salgskontoret i Singapore.

Salget har liten operasjonell effekt for resten av Norske Skog, og selskapet vil fortsatt være en betydelig produsent av avispapir i Asia med fabrikker i Kina, Thailand og Malaysia.

Gjennomføring av salget er avhengig av godkjennelse fra koreanske konkurransemyndigheter og tilslutning fra enkelte av Norske Skogs långivere. Nødvendige samtykker forventes i løpet av fire til seks uker, ifølge selskapet. (©NTB)