Høyre og Frp krever svar om Afghanistan-kutt

Forsvarsministeren får krass kritikk etter Afghanistan-kutt. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Både Høyre og Frp kritiserer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for kuttene i bevilgningen til Afghanistan-styrken.

Forsvarssjef general Sverre Diesen og forsvarsministeren bekreftet mandag overfor VG at høyere utgifter knyttet til mannskap og materiell som allerede er i Afghanistan er årsaken til kuttene.

Planen var at 100 flere soldater skulle sendes til den norske leiren i Maimana, men styrkeøkningen blir ikke på mer enn 40-50 soldater.

– Jeg vil ikke kalle det en reduksjon, men det er riktig at vi ikke får til en så stor økning som vi hadde planlagt, sier forsvarssjefen.

– Svikter

Frp mener at innsparingen går på sikkerheten løs for de norske soldatene.

– Regjeringen har tidligere lovet både overfor norske soldater i Afghanistan og NATO at Norge skal styrke beredskapen. Nå gjør regjeringen helomvending. Dette er ikke bare et svik overfor NATO, men også for alle norske som tjenestegjør i Afghanistan, sier partiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width.

Politisk rådgiver Ragnhild Mathisen i Forsvarsdepartementet benekter at sikkerheten for de norske soldatene svekkes:

– Det er viktig å understreke at vi styrker det regionale stabiliseringslaget i Maimana, men riktignok ikke med like mange soldater som vi hadde tenkt. Dette er ikke noe som går på sikkerheten løs, da hadde vi ikke gjort det, sier Mathisen til NTB.

Hun er også uenig i Frps påstand om at regjeringen nå svikter NATO:

– Vi har ikke lovet NATO dette styrkebidraget. Dette er en ren nasjonal forsterkning, sier Mathisen.

Revidert

Både Width og Høyres første nestleder Jan Tore Sanner mener at regjeringen burde ha omtalt saken i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram forrige torsdag. Sanner krever at forsvarsministeren redegjør for hvorfor ikke revidert inneholdt noe som helst om kutt i Afghanistan-styrken.

Sanner peker på at regjeringen brukte revidert til å skryte av at de øker bevilgningene til Forsvaret.

– Det som kommer fram i media nå er at Forsvaret må kutte ganske dramatisk i engasjementet i Afghanistan, sier han til NTB.

Sanner varsler at Høyre i løpet av kort tid vil sende omfattende spørsmål til Forsvarsdepartementet for å kreve klarhet i konsekvensene for Afghanistan. (©NTB)