Kaldt på 17. mai

Det blir kjølig i hovedstaden på 17. mai. Arkivfoto: Scanpix Les mer Lukk

Sommerkjole er neppe antrekket for 17. mai-feirende østlendinger. Meteorologisk institutt melder om at vi har den kaldeste nasjonaldagen på 50 år i vente.

Værmessig ser lørdagen ut til å bli bare sorgen for folk på Østlandet, spesielt i hovedstaden og omegn. Ikke bare er det ventet temperaturer ned mot 4-5 grader. Det er også ventet nedbør, og den kan godt komme som snø enkelte steder nord i Akershus og sør i Hedmark.

– Jeg er ganske spent på om vi kommer til å våkne opp til snø. Det er nemlig ventet lokalt mye nedbør, opp til 60-70 millimeter. Da kan det fort dreie seg om 50 centimeter nysnø, hvis nedbøren kommer som snø, sier statsmeteorolog Siri Wiberg til NTB.

Enkelte steder kan det bli vanskelige kjøreforhold, avhengig av hvordan nedbøren kommer. Når natten siger på kan temperaturene gå ned mot 0 grader.

Full vinter

Selv for værharde nordlendinger kan 17. mai-toget bli en prøvelse. I Øst-Finnmark fant politiet det nødvendig å advare mot «full vinter og snøstorm», og svært vanskelige kjøreforhold fredag kveld. Været blir neppe bedre lørdag, da er det ventet lave temperaturer og nordlig, stiv kuling.

– Det har kommet så mye snø at det nå ligger ti centimeter snø i veien. På E6 mellom Neiden og Kirkenes er det svært vanskelige kjøreforhold, selv med vinterdekk. Det er helt uforsvarlig å kjøre med sommerdekk, sier operasjonsleder Espen Kirkesæther i Østfinnmark politidistrikt.

Også i Nordland og Troms er det duket for temperaturer fra 3 og ned mot null grader. Samt spredte regn- og sluddbyger.

Bra på Vestlandet

– Men i Agder og Telemark er det ventet bra vær. Som på Vestlandet er det ventet uendrede eller litt stigende temperaturer, sier Wiberg. Trolig blir det snakk om 13-14 varme grader, men med fare for noen byger mot ettermiddagen.

– Også i Trøndelag og Møre og Romsdal er det ventet ganske bra vær, med omtrent samme temperaturer som fredag. Men i strøk over 500 meter kan det kommer nedbør i form av snø, sier Wiberg. (©NTB)

Sjekk været der du bor.